Kievul anunta ca nu plateste cele 3 miliarde dolari catre Rusia, cazul ajunge in instanta

Iulian Popescu | 21.12.2015

Ucraina a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că nu va restitui suma de 3 miliarde de dolari împrumutată de la Rusia, caz în care, cel mai probabil, se va ajunge în instanță, în Marea Britanie, scrie Bloomberg.

Pe aceeași temă

 

Rusia a anunțat vineri că va aștepta până la expirarea perioadei de grație de 10 zile înainte de a demara orice fel de acțiune împotriva Ucrainei.

 

Ucraina, a cărei economie este puternic afectată de conflictul cu separatiștii susținuți de Rusia din estul țării, a încercat să convingă Rusia să înscrie datoria într-un program de restructurare a unor obligațiuni de 15 miliarde de dolari pe care Kiev-ul l-a negociat cu creditorii comerciali în acest an. Rusia a argumentat însă că datoria este suverană, în ciuda formei sale neobișnuite de eurobonduri, și a propus propriul plan de restituire.

 

Default-ul Ucrainei este doar ”o confirmare a unor relații ce nu s-au îmbunătățit”, a comentat Simon Quijano-Evans, șeful strategiei pentru piețele emergente de la Commerzbank. ”Speranța este ca cele două părți să ajungă la o soluție în cadrul unor negocieri în spatele scenei. Altfel se va ajunge la instanță, ceea ce va complica în mod inutil discuțiile politice legate de estul Ucrainei și de sancțiunile impuse de Rusia”, a adăugat analistul, citat de Bloomberg, preluat de cursdeguvernare.ro.

 

În ultimele luni, Rusia și-a intensificat presiunea, instaurând o serie de restricții comericale față Ucraina, restricții ce ar urma să intre în vigoare odată cu acordul comercial dintre Ucraina și Uniunea Europeană, la începutul anului viitor. Rusia s-a opus eforturilor Ucrainei de a-și consolida relațiile cu UE, un obiectiv politic esențial al actualului guvern de la Kiev. UE, pe de altă parte, ar putea să extindă săptămâna aceasta sancțiunile impuse Rusiei cu încă șase luni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22