Kremilinul neagă că s-ar pregăti să returneze centrala nucleară Zaporojie Ucrainei

L. G. | 28.11.2022

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat luni informațiile potrivit cărora trupele rusești fac pregătiri pentru a părăsi centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa,

Pe aceeași temă

„Nu este nevoie să căutați unele semne acolo unde nu sunt și nu pot fi”, a subliniat Peskov după ce a fost întrebat despre acest lucru de către jurnaliștii de la Moscova în timpul conferinței sale zilnice de presă, relatează TASS.

Comentariile sale vin după ce duminică seara directorul general al companiei ucrainene de stat Energoatom, Petro Kotin, a declarat că vede semne că trupele Moscovei se pregătesc să părăsească centrala nucleară pe care au capturat-o în luna martie, la scurt timp după începerea invaziei.

„În ultimele săptămâni, primim efectiv informaţii cu privire la semne care arată că poate ei se pregătesc să părăsească (Centrala Nucleară Zaporojie)”, a declarat duminică, la televiziunea naţională ucraineană, directorul Energoatom, Petro Kotin.

„Mai întâi, există un număr foarte mare de informaţii în presa rusă potrivit cărora ar merita să plece (din centrală) şi poate să predea controlul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA)”, a adăugat el.

„Avem impresia că îşi fac valizezele şi fură tot ce pot”, a acuzat el.

Rusia şi Ucraina - teatrul celui mai mare accident nuclear din lume, la Cernobîl, în 1986 - se acuză reciproc, de mai multe luni, de bombardarea centralei Nucleare Zaporojie - care nu mai produce energie.

Petro Kotin a subliniat însă că este prea devreme să se vorbească despre o plecare.

„Nu o vedem acum, dar ei se pregătesc (să plece)”, a declarat el.

„Tot personalul (ucrainean) are interdicţia de a trece prin posturile de control şi de a intra pe teritoriul (ucrainean) controlat (de către ruşi)”, a declarat el.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc timp de luni de zile de bombardarea complexului de reactoare de la Zaporojie, care nu mai generează energie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22