Kuleba acuză Rusia că are o „strategie bine gândită și cinică” de a distruge agricultura Ucrainei

L. G. | 08.07.2022

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat la reuniunea miniștrilor de externe G20 că Rusia are o „strategie bine gândită și cinică” pentru a distruge agricultura Ucrainei, relatează CNN.

Pe aceeași temă

„Blocada navală rusă a porturilor ucrainene a distrus deja lanțurile globale de aprovizionare cu alimente și are un efect dăunător asupra securității alimentare globale. Rusia fură cereale ucrainene și bombardează grânarele ucrainene”, a spus Kuleba, într-o intervenție video la summitul ministrilor de externe ai G20.

 

„În esență, Rusia se joacă de-a foamea cu lumea, menținând blocada navală a porturilor ucrainene cu o mână și aruncând vina pentru aceasta asupra Ucrainei cu cealaltă mână. Rusia consideră că dependența altor țări de orice tip de resurse este o slăbiciune și o invitație de a folosi această dependență ca o pârghie în avantajul Rusiei”, afirmă șeful diplomației ucrainene.

 

Kuleba a declarat că forțele rusești au lovit al doilea cel mai mare complex terminal de cereale al Ucrainei din portul Nikolaev în luna iunie, susținând că „Rusia știa exact unde a tras rachetele”. Lovitura a avut ca scop să provoace distrugeri în Ucraina și „să șantajeze lumea”, a adăugat el.

 

Kuleba le-a spus miniștrilor de externe că, timp de zeci de ani, Ucraina – descrisă adesea ca fiind „un grânar global” – a fost esențială pentru securitatea alimentară mondială, dar că acum este „atacată, bombardată și jefuită de criminalii ruși”.

 

Răspunzând la afirmațiile rusești potrivit cărora Ucraina își blochează propriile porturi, Kuleba a spus: „Acuzațiile lor sfidează logica de bază. Cum am putea fi interesați să ne blocăm propriile exporturi de alimente, când acestea asigură una dintre principalele noastre surse de venituri la buget? Suntem interesați să exportăm produsele noastre alimentare la fel de mult cum consumatorii noștri sunt interesați să le primească cât mai repede posibil”.

 

Separat, Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat că Rusia folosește muniții pentru a incendia terenurile agricole în momentul în care începe sezonul de recoltare. O înregistrare video recentă arată combine de recoltat în unele părți din sudul Ucrainei încercând să adune grânele în timp ce incendiile ard câmpurile de cereale.

 

ONU a declarat că blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene a crescut deja prețurile globale la alimente și amenință să provoace o penurie alimentară catastrofală în unele părți ale lumii.

 

Joi, Ministerul ucrainean de Externe a declarat că eliberarea din apele turcești a unei nave rusești care ar fi transportat cereale ucrainene furate este „inacceptabilă”. Turcia a ignorat o cerere de arestare a navei și a încărcăturii, iar nava a fost eliberată pe 6 iulie, potrivit unei declarații a ministerului. Nava comercială rusă, Zhibek Zholy, a transportat cerealele din portul ocupat Berdiansk către portul turcesc Karasu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22