Lavrov: Obiectivul strategic al Kremlinului în Ucraina este crearea unei „noi ordini mondiale”

L. G. | 07.04.2023

Moscova dorește ca orice negocieri de pace în Ucraina să se concentreze pe crearea unei „noi ordini mondiale”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, citat de AFP, preluată de The Guardian.

Pe aceeași temă

„Orice negociere trebuie să se bazeze pe luarea în considerare a intereselor rusești, a preocupărilor rusești. Ar trebui să se refere la principiile pe care se va baza noua ordine mondială”, a afirmat oficialul rus.

Potrivit AFP, el a adăugat că Rusia respinge o „ordine mondială unipolară condusă de «un singur hegemon»”.

Rusia a declarat de mult timp că duce o luptă împotriva dominației Statelor Unite pe scena internațională și susține că ofensiva din Ucraina face parte din această luptă. Kremlinul a declarat săptămâna aceasta că nu are altă opțiune decât să continue ofensiva, nevăzând nicio soluție diplomatică.

"Este vorba de principii care vor sta la baza noii ordini mondiale", a adăugat ministrul rus de externe în conferinţa de presă comună cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu. Moscova a ameninţat vineri să pună sub semnul întrebării acordul care permite exportul cerealelor ucrainene dacă nu se face nimic pentru a înlătura obstacolele în faţa exportului de îngrăşăminte şi de produse alimentare ruseşti.

„Dacă nu există niciun progres în ridicarea obstacolelor în calea exporturilor de îngrăşăminte şi cereale ruseşti, atunci noi ne întrebăm dacă acest acord este necesar", a declarat şeful diplomaţiei ruse, adăugând că Rusia ar putea acţiona în afara acordului privind exportul de cereale dacă ţările occidentale menţin ceea ce el a numit „obstacole", potrivit Reuters.

Potrivit lui, discuţiile pe care le-a purtat la Ankara au vizat „eşecul" în aplicarea condiţiilor acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră.

Lavrov a declarat că exporturile ruseşti de cereale şi de îngrăşăminte sunt afectate de lipsa accesului la asigurări şi la sistemul de plăţi SWIFT.

El a făcut apel la ţările europene despre care a spus că au un excedent de cereale ucrainene să doneze o parte din ele ţărilor sărace.

Ministrul de externe rus a sosit joi în Turcia, într-o vizită oficială de două zile, în cadrul căreia predomină dosare privind relaţiile bilaterale şi teme din actualitatea internaţională, printre care Siria, războiul din Ucraina şi acordul privind cerealele.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22