Lavrov: Țările care livrează arme Ucrainei creează un pericol colosal inclusiv pentru ele însele

L. G. | 10.03.2022

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Occidentul se comportă periculos şi că operaţiunea militară a Rusiei în Ucraina se desfăşoară conform planului.

Pe aceeași temă

Serghei Lavrov a spus, în conferinţa de presă de la finalul întâlnirii, că Occidentul creează în regiune un pericol care va persista mulţi ani, şi că aceia care furnizează arme în Ucraina şi „mercenarilor” de acolo „ar trebui să înţeleagă că vor purta responsabilitatea acţiunilor lor”.

„Aceste ţări creează un pericol colosal, inclusiv pentru ele însele”, a insistat el, evocând în special livrările de rachete aer-sol portabile şi riscul utilizării lor împotriva „aviaţiei civile”.

„Unde vor merge aceste mii de sisteme aer-sol portabile este o întrebare pe care le-o punem colegilor noştri din UE”, a adăugat ministrul rus.

Referitor la discuţiile cu omologul ucrainean, Lavrov a afirmat că a prezentat propunerile Rusiei şi doreşte un răspuns.

Potrivit ministrului de externe rus, preşedintele Vladimir Putin nu ar refuza o întâlnire cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta subiecte „specifice”.

„Nu cred că ar putea începe un război nuclear”

Lavrov a exclus „orice fel de dependenţă viitoare de Occident” a Rusiei, pe motiv că „ştim că ne va trăda din nou, aşa cum îşi trădează propriile sale valori”, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Rusia nu a folosit niciodată petrolul şi gazele sale ca armă şi va avea întotdeauna pieţe pentru exporturile sale energetice, a afirmat el.

Întrebat despre riscul unui război nuclear, Serghei Lavrov a răspuns: „Nu vreau să cred şi nu cred că ar putea începe un război nuclear”, şi că zvonurile despre un potenţial atac rus împotriva statelor baltice „par să fie farse vechi”.

În ce priveşte bombardarea miercuri a unui spital de copii din Mariupol, Lavrov a spus că aceasta s-a petrecut după ce clădirea fusese ocupată de forţele ucrainene şi înăuntru nu se aflau pacienţi.

Întâlnirea din Antalia, desfăşurată timp de o oră şi 40 minute, în prezenţa şefului diplomaţiei ţării gazdă, Mevlüt Cavusoglu, a fost prima la nivelul miniştrilor de externe de la Moscova şi Kiev de când Rusia a declanşat invazia în Ucraina, la 24 februarie, în urmă cu exact două săptămâni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22