Legea anti-Soros, care poate duce la inchiderea CEU, promulgată în Ungaria de presedinte

I.m. | 11.04.2017

Preşedintele ungar Janos Ader a promulgat legea care fixează noi condiţii pentru universităţile cu finanţare externă, ce ar putea obliga Universitatea Central Europeană (CEU), una dintre cele mai bine cotate instituţii de învăţământ internaţionale din Ungaria, să îşi închidă porţile, transmite News.ro.

Pe aceeași temă

 

 

Universitatea Central Europeană (CEU) este finanţată de miliardarul american George Soros, impotriva caruia premierul Viktor Orban duce o campanie furibunda de mai multa vreme. Orban insusi a beneficiat si el de o bursa Soros in anii 1980.

 

Janos Ader a declarat într-un comunicat că, din punctul său de vedere, legea nu încalcă libertatea academică sau legile internaţionale. De asemenea, el a cerut Guvernului să convoace discuţii cu universităţile implicate privind cea mai bună cale de a avansa.

 

Noua legislatie a fost adoptata de parlament in procedura accelerata cu 123 de voturi pentru si 38 impotriva.

 

Textul legislativ prevede ca universitatile din tara care nu apartin UE nu pot decerna diplome unguresti decat in cadrul unui acord intre guvernele nationale.

 

Una dintre condiţiile ce vor fi impuse este să aibă un campus în statul său de origine, New York, iar o alta este să existe un acord bilateral de susţinere între Ungaria şi Statele Unite.

 

Ministerul Educaţiei a spus că este dispus să încheie un acord bilateral cu statul New York, care are jurisdicţie în chestiuni legate de educaţie. Un astfel de acord ar fi mult mai uşor de încheiat decât unul cu administraţia lui Donald Trump, care a avut o serie de diferende cu Soros în ultimii ani.

 

Condiţia privind campusul din statul de origine reprezintă o problemă numai pentru CEU, deoarece toate celelalte universităţi străine din Ungaria au deja astfel de campusuri.

 

Orban, un admirator declarat al presedintelui rus Vladimir Putin, a acuzat CEU ca "insala" legea ungara.

 

Amenintarile la adresa universitatii au starnit o vasta miscare de mobilizare in ultimele zile. Peste 900 de universitari din intreaga lume, printre care si 18 laureati ai premiului Nobel, au semnat o petitie in care cer retragerea legii, o cerere sustinuta si de Washington.

 

Duminica, circa 10.000 de oameni au manifestat la Budapesta in semn de sustinere a unviersitatii si o noua manifestare este prevazuta marti dupa-amiaza.

 

CEU este clasificata intre primele 50 cele mai bune universitati din lume in stiinte politice, potrivit QS World University Rankings.

 

Orban a asigurat luni ca este "pregatit sa negocieze cu SUA" subiectul viitorului universitatii, care are termen pana in februarie 2018 sa se conformeze legii.

 

Nascut in Ungaria, George Soros a devenit unul dintre inamicii declarati ai lui Viktor Orban dar si al Rusiei si mai multor lideri din Europa centrala si din Balcani, care il acuza ca se amesteca in afacerile interne ale acestor tari prin intermediul organizatiilor pe care le finanteaza.

 

CEU este acreditată în statul american New York şi în Ungaria, iar studenţii primesc diplome recunoscute în ambele ţări. Universitatea are în prezent peste 1.400 de studenţi din 108 ţări, între care și România.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22