Letonia demolează toate monumentele ce glorifică armata sovietică invadatoare

L. G. | 24.08.2022

Autorităţile din Letonia au început marţi demolarea monumentului sovietic din capitala Riga, dezvelit în 1985 pentru celebrarea a 40 de ani de la victoria URSS împotriva Germaniei naziste.

Pe aceeași temă

Orice glorifică regimurile totalitare trebuie demontat până pe 15 noiembrie, potrivit unei rezoluţii a parlamentului leton care face referire în mod specific la demolarea monumentului dedicat victoriei sovieticilor. Rusia a protestat ferm faţă de aceste intenţii.

Muncitorii au îndepărtat marți mai multe statui gigantice din bronz, reprezentând soldați sovietici parte a acestui monument. Lucrările vor continua și în următoarele zile, până când va fi demolată complet principala componentă a monumentului, un stâlp înalt de 79 de metri în vârful căruia se află o imensă stea roșie, sovietică.

În timpul lucrărilor de demolare, șantierul a fost înconjurat cu un gard de protecție iar accesul a fost blocat de poliție. Cu toate acestea, circa 50 de nostalgici bolșevici au protestat față de inițiativa parlamentului, unii venind cu flori în mână. În urma incidentelor cu forțele de ordine, poliția a reținut două persoane, scrie Meduza.

Protestatarii au intonat „Katiușa”, o melodie tradițională, cântată în special de soldații bolșevici în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Poliția a intervenit dispersându-i și reținând câteva persoane.

Locuitorii ruşi născuţi în Letonia vin anual la acest monument pentru a celebra, pe 9 mai, sărbătoarea sovietică a Zilei Victoriei. Aproximativ 25% din populaţia Letoniei este formată din etnici ruşi.

Letonii văd monumentul ca pe un simbol al ocupației sovietice de peste 50 de ani.

Între timp, autorităţile judiciare din Moscova au deschis un dosar pe tema demolării monumentului.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="ru" dir="ltr">Смотрю на уничтожение памятника Освободителям Риги и сразу вспоминаю Приштину, как албанцы рушили памятники Петру Петровичу Негошу и Вуку Караджичу. После вывода сербской армии, естественно. <br>Знаете, есть у них кое-что общее, а именно: шкодливость, помноженная на раздутое ⬇️ <a href="https://t.co/4rKmUeBmac">pic.twitter.com/4rKmUeBmac</a></p>&mdash; ZМаленькая БякаV -дочь Партии Натуралов (@WHpHnXu6Ewr2Qqm) <a href="https://twitter.com/WHpHnXu6Ewr2Qqm/status/1562187647690350592?ref_src=twsrc%5Etfw">August 23, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22