Lidera opoziției din Belarus, apel la calm după victoria zdrobitoare în alegeri a lui Lukașenko

Laurentiu Gheorghe | 11.08.2020

Svetlana Tihanovskaia a făcut un apel la încetarea manifestațiilor de protest după cea de a șasea victorie în alegeri a președintelui în exercitiu, Alexander Lukașenko, după care s-a refugiat în Lituania.

Pe aceeași temă

Lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia a mărturisit că decizia de a părăsi țara după alegerile prezidențiale de luni a fost una „foarte dificilă” și că s-a temut pentru siguranța copiilor ei, relatează BBC.

Surse ale opoziției din Belarus afirmă că Svetlana Tihanovska ar fi fost reținută timp de șapte ore de milițiile „siloviki” pro-Lukașenko din Belarus înainte de a fi escortată la granița cu Lituania. Fosta contracandidată la alegerile prezidențiale împotriva lui Lukașenko ar fi fost obligată să citească un mesaj de pe o hârtie, în care își recunoaște înfrângerea și îi îndeamnă pe cetățeni să renunțe la proteste.

Opoziția belarusă spune că Tihanovskaia a fost amenințată să înregistreze acest mesaj și că locul din care a fost el făcut pare să fie biroul președintelui comisiei electorale din Belarus. Ulterior, când a ajuns în Lituania, Tihanvoskaia a înregistrat mesajul în care mărturisește că a fugit pentru a își proteja copiii. Nu este încă clar dacă familia Svetlanei Tihanovskaia este încă în Belarus.

„Stimați cetateni ai Republicii Belarus, eu, Svetlana Tihanovskaya, va mulțumesc pentru participarea la alegerile șefului statului. Poporul belorus și-a făcut alegerea sa. Cu mulțumire și căldură mă adresez tuturor cetățenilor care m-au susținut tot acest timp. Beloruși, vă chem să fiți prudenți și să respectați legea. Nu vreau sânge și violență. Vă rog să nu vă opuneți miliției și să nu ieșiți în stradă pentru a nu vă pune viața în pericol. Aveți grijă de voi și de apropiații voștri”, spune Svetlana Tihanovskaia în clipul în care pare să citească de pe o foaie.

****

Tihanovskaia spune că a luat această decizie pentru a își proteja copiii și a adăugat că „nicio viață nu merită pierdută pentru ceea ce se petrece în țară”. Într-un clip video emoționat adresat susținătorilor ei, în limba rusă, Tihanovskaia spune că și-a supraestimat propria forță.

„Am crezut că această campanie mi-a dat atât de multă putere încât să pot să mă confrunt cu orice. Până la urmă se pare că sunt aceeași femeie slabă de până acum”, a spus Tihanovskaia.

Ea a spus că decizia de a fugi a luat-o de singură și că nu a fost influențată de nimeni, deși mulți oameni o vor „urî și condamna” pentru ea.

„Copiii sunt cei mai importanți în viețile noastre”, a adăugat Tihanovskaia, despre care ministrul de Externe lituanian a anunțat în această dimineață că se află „în siguranță, în Lituania”.

Devenită peste noapte lidera opoziției de la Minsk împotriva lui Aleksandr Lukashenko, Tihanovskaia a intrat în cursa presidențială după ce soțul ei a fost arestat. Proteste au izbucnit în toată țara după ce președintele în funcție a câștigat din nou cu 80%, în cadrul unor alegeri considerate de observatorii internaționali ca fiind fraudate masiv. Forțele de ordine au reprimat violente manifestațiile, iar autoritățile au decis să blocheze accesul la internet pentru ca protestatarii să nu poată comunica între ei.

Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, susţine că protestele sunt organizate cu sprijinul Rusiei, Poloniei şi Cehiei. După demonstraţia desfăşurată duminică seară, peste 3.000 de simpatizanţi ai opoziţiei au fost reţinuţi.

Uniunea Europeană a condamnat vehement acţiunile violente de reprimare a manifestațiilor din Belarus.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22