Liderii europeni au avut o „dezbatere aprinsă” dacă să-l mai sune sau nu pe Putin

L. G. | 01.06.2022

Liderii Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles la Consiliul European, au avut o „dezbatere aprinsă” despre convorbirile telefonice pe care ar trebui sau nu să le poarte cu președintele Vladimir Putin.

Pe aceeași temă

„Deși avem intenții bune, Putin nu vrea să facă niciun pas spre pace”, a declarat premierul Estoniei Kaja Kallas.

La reuniunea Consiliului European de marți, unde a fost aprobat al șaselea pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei, a avut loc o „dezbatere aprinsă” în ceea ce privește convorbirile telefonice pe care unii lideri europeni le-au avut cu Putin.

„Am avut o dezbatere foarte aprinsă despre convorbirile cu Putin. Și pe ce argumente se bazează, adică se vede că, deși avem intenții bune, Putin nu vrea să facă niciun pas spre pace”, a spus Kallas.

„Cu toate acestea, Scholz și Macron spun că îl sună și pe Zelenski, deoarece Putin nu vorbește cu Ucraina. În plus, înțeleg că Zelenski le-ar cere să fie mediatori”, a mai spus prim-ministra din Estonia.

Totodată, Kallas a declarat că Viktor Orban a avut o atitudine „constructivă” în timpul discuțiilor din Consiliul European. „Are o imagine în media și o cu totul alta în aceste discuții. A căutat o soluție la îngrijorările sale. Și-a expus îngrijorările și o soluție a fost în cele din urmă găsită”.

Vinerea trecută, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Vladimir Putin au avut o convorbire telefonică în trei.

Într-o convorbire de 80 minute cu Putin, Scholz şi Macron „au insistat asupra unei încetări imediate a focului şi a retragerii trupelor ruse”, se arată într-un comunicat al guvernului german, citat de Agerpres. Macron şi Scholz i-au spus lui Putin că este nevoie să „vină la negocieri directe serioase cu preşedintele ucrainean şi să găsească o soluţie diplomatică a conflictului”.

Convorbirea a avut loc, potrivit Berlinului, la iniţiativa celor doi lideri occidentali. Cei doi lideri occidentali i-au cerut dictatorului rus să găsească căi de a ameliora situația gravă în care se găsește populația civilă din Ucraina invadată de cotropitorii ruși.

În cursul discuţiei a fost abordată şi „situaţia alimentară mondială, deosebit de tensionată din cauza războiului de agresiune rus”, guvernul german menţionând că „Putin a dat asigurări că vrea să permită exportul de cereale din Ucraina, mai ales pe cale maritimă”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22