Liderii lumii aduc un ultim omagiu reginei Elisabeta a II-a

L. G. | 18.09.2022

Demnitari şi capete încoronaţi care vor asista la funeraliile Reginei Elizabeth II au început să sosească la Londra, printre aceştia fiind şi preşedintele american Joe Biden.

Pe aceeași temă

Președintele american Joe Biden este așteptat să aducă un omagiu la sicriul reginei Elisabeta, duminică, la Londra, alăturându-se sutelor de mii de oameni care și-au arătat aprecierea față de monarhul britanic care s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, notează Reuters.

 

Biden va participa mai târziu împreună cu regele Charles al III-lea și zeci de lideri mondiali și membri ai familiei regale la o recepție înainte de înmormântarea de stat a reginei Elisabeta a II-a, care va avea loc luni.

Cei opt nepoți ai suveranei au stat ieri de veghe la catafalcul bunicii lor. Potrivit BBC, este pentru prima dată în istorie când la Priveghiul Prinților au participat nepoții unui suveran defunct. Prinții William și Harry au fost singurii care au purtat uniforme militare, restul au fost în costume de doliu. Pentru Harry a fost nevoie de o dispensă din partea tatălui său, ca să poată îmbrăca uniforma militară. Alături de William și Harry, au fost prezenți ceilalți șase nepoți ai reginei. Cel mai tânăr dintre ei, James, are 14 ani

Sicriul reginei se află de miercuri în istoricul Westminster Hall, iar oameni din toate categoriile sociale și din întreaga lume au trecut pe lângă el într-un flux constant și emoționant, mulți dintre ei stând la coadă peste noapte, iar alții chiar și 24 de ore.

 

"Moștenirea ei va fi mare în paginile istoriei britanice și în povestea lumii noastre", a declarat Biden într-un mesaj după aflarea veștii morții reginei, la 8 septembrie.

 

Pentru rege, întâlnirile diplomatice au început sâmbătă când a primit reprezentanţii celorlalte 14 naţiuni ale Commonwealth-ului, printre care Canada, Noua Zeelandă şi Australia.

 

Londra se pregăteşte intens pentru primele funeralii de stat de la cele ale fostului premier Winston Churchill în 1965. Evenimentul atrage oaspeţi distinşi în capitală, printre care, pe lângă preşedintele american, omologul său francez Emmanuel Macron, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von. der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel.

 

Vor fi prezenţi şi preşedinţii turci Recep Tayyip Erdogan şi brazilianul Jair Bolsonaro, împăratul japonez Naruhito pentru prima sa călătorie în străinătate de la urcarea pe tron ​​în 2019 sau chiar prinţul saudit Mohammed ben Salmane, cunoscut sub numele de „MBS”.

 

Au fost invitate multe capete încoronate, precum Prinţul Albert de Monaco sau Regele Spaniei Felipe VI, precum şi tatăl său Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi acum trăieşte în exil în Emiratele Arabe Unite.

 

Siria, Venezuela, Afganistanul, Myanmar, Rusia şi Belarus nu au fost invitate - în timp ce Iranului, Coreei de Nord şi celor din Nicaragua li s-a cerut să trimită doar un diplomat de rang înalt.

 

Marea Britanie a găzduit o serie de ceremonii emoționante, atent coregrafiate, în cele 10 zile care au urmat decesului reginei Elisabeta a II-a, reflectând tradițiile și fastul familiei regale britanice, a cărei descendență se întinde pe aproape 1.000 de ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22