Liderul autoproclamatei Republicii Populare Donetsk din estul Ucrainei a fost asasinat

Redactia | 31.08.2018

​Liderul separatiștilor ruși din Donețk, din estul Ucrainei, Alexander Zakharchenko, a fost asasinat vineri într-o explozie pe când se afla într-o cafenea. Știrea a fost tranmisă de agenția de știri a Republicii Donețk, DNR.

Pe aceeași temă

Liderul regiunii separatiste pro-ruse Doneţk din estul Ucrainei, Alexander Zaharcenko, a fost ucis vineri într-o explozie la o cafenea din capitala regiunii, a anunţat Interfax, care a citat o sursă din cadrul administraţiei separatiste, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

 

 

 

 

"Liderul Republicii Populare Doneţk (DNR), Alexander Zaharcenko, a murit într-un atac terorist", a anunţat agenţia de ştiri a separatiştilor, DAN, adăugând că "circumstanţele producerii atacului sunt în curs de investigare".

 

Potrivit agenţiei, o explozie a avut loc în jurul orei locale 17.30 (14.30 GMT) la o cafenea din centrul oraşului Doneţk.

 

Ucrainenii suspecți că ar fi comis atentatul au fost arestați la scurt timp după explozie, a declarat unul dintre membrii forțelor de securitate ale rebelilor ruși, citat de agenția de știri.

 

Fost mecanic, apoi om de afaceri, Alexander Zaharcenko a devenit lider militar de la începutul conflictului între separatiştii pro-ruşi şi armata ucraineană, în care au murit peste 10.000 de oameni de la declanşarea sa în 2014.

 

În noiembrie 2014, la câteva luni după ce teritoriile controlate de rebeli din estul Ucrainei şi-au autoproclamat independenţa, Alexander Zaharcenko a fost ales preşedinte al aşa-numitei Republici Populare Doneţk (DNR) cu peste 81% din voturi.

 

În afară de Alexandr Zaharcenko, numeroşi lideri de război separatişti au fost ucişi în asasinate în ultimii ani. Autorităţile separatiste au acuzat de fiecare dată serviciile secrete ucrainene.

 

În februarie 2017, Mihail Tolstyk, un lider militar cunoscut sub numele de "Guivi", a fost ucis într-o explozie la sediul său din Doneţk.

 

În octombrie 2016, liderul militar Arseni Pavlov, cunoscut sub numele de "Motorola", a fost ucis împreună cu garda sa de corp în explozia unei bombe plasate în liftul clădirii în care se afla biroul său.

 

În 2015, liderii cazaci Pavel Dremov şi Alexandr Bednov "Batman", proruşi, dar în conflict cu autorităţile rebele, au murit, de asemenea, într-un atac cu vehicul capcană şi într-o ambuscadă. Comandantul Alexei Mozgovoi a fost de asemenea ucis în 2015 într-o ambuscadă în teritoriul controlat de rebeli.

 

Ministerul de Externe al Rusiei a indicat vineri că are toate toate motivele să creadă că Kievul este responsabil de moartea liderului separatist Alexander Zaharcenko, notează RIA Novosti.

 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova a declarat că moartea lui Zaharcenko arată faptul că Kievul a decis să se angajeze într-o"luptă sângeroasă" şi şi-a încălcat promisiunea de a căuta pacea.

 

Dar, potrivit Serviciului de securitate al Ucrainei, moartea liderului separatist este rezultatul unui conflict între ''terorişti şi susţinătorii lor ruşi'.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22