Liderul Jobbik neagă finanțări primite din Federația Rusă

Tudor Despina | 11.03.2016

Vona Gabor, liderul partidului ultra-naționalist maghiar Jobbik, neagă o eventuală finanțare primită din Rusia.

Pe aceeași temă

 

Într-un interviu pentru presa din Ungaria, Gabor a spus că niciodată partidul său nu a primit sprijin financiar rusesc și că el nu ar accepta nicio finanțare străină. Liderul Jobbik a precizat că va susține orice anchetă privind presupuse finanțări străine în politica din Ungaria, transmite MTI, citată de Agerpres.

 

Vona Gabor e recunoscut pentru declarații controversate. Cel mai recent exemplu a venit la jumătatea lunii Februarie, când Gabor a sugerat ca statul român ar trebui să-și modifice Constituția pentru a acorda autonomie maghiarilor din secuime. Mai mult, într-un interviu pentru Digi 24, politicianul a spus că ceea ce se întâmplă în Transilvania nu e o problemă între români și maghiari, ci lupta între SUA și Rusia.

 

 Jobbik mizează pe o rețetă simplă pentru a-și crește numărul de susținători: critică dur elita politică din ţară şi cea europeană, iar organizațiile sale extremiste, cum este Garda Maghiară, i-au adus mulţi simpatizanţi în rândul tinerilor, în ciuda faptului că autorităţile de la Budapesta au scos în afara legii această formaţiune. Vona Gabor, președintele Jobbik, vizitează des România, iar în 2014 a fost aproape să își piardă dreptul de a intra în țara noastră după o serie de declarații pe care le-a făcut. Autoritățile române au renunțat în cele din urmă să îl declare indezirabil.

 

Într-un interviu acordat Digi24, Vona Gabor a vorbit despre relațiile tensionate dintre Ungaria și România și posibilele cauze ale acestora.

 

“Un lider al Mişcării celor 64 de Comitate (HVIM) a fost arestat, ceea ce ridică deasemenea multe semne de întrebare. De aceea am dorit să-l audiem pe ambasadorul României, fie în comisia pentru afaceri externe, din care fac parte şi eu, fie în comisia pentru uniune naţională, care se ocupă de problemele maghiarilor de peste graniţe, ca să clarificăm aceste chestiuni. Regret că dl ambasador nu a onorat această invitaţie şi nu am putut să avem o discuţie cu el pe acest subiect.

 

Nu vreau să fac presupuneri, dar mă tem că acest caz este tot un semn al începutului războiului ruso-american. Mie mi se pare că marile puteri au început lupta de care eu mă tem foarte tare. Mă tem că SUA şi Rusia nu vor fi capabile să îşi ţină sub control conflictul iar acţiunile de care vorbeam îmi întăresc tot mai mult convingerea că avem de ce să ne temem. Am senzaţia că ceea ce se întâmplă în Transilvania nu e în primul rând o problemă între maghiari şi români, problema nu e HVIM sau grupurile de rock, ci lupta dintre SUA şi Rusia”, a declarat Vona Gabor pentru televiziunea română.

 

Întrebat dacă vrea să spună prin aceste afirmații că România execută ordinele SUA, el a răspuns: “Nu îndrăznesc să afirm acest lucru. Aş afirma acest lucru dacă aş avea dovezi. Spun doar că nu putem exclude un asemenea scenariu, sau o astfel de interpretare a evenimentelor. De aceea era bine dacă dl ambasador ar fi acceptat invitaţia comisiilor parlamentare, atunci poate am fi putut clarifica aceste chestiuni, am putea vedea şi noi mai clar ce se întâmplă în România".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22