Liderul separatist Puigdemont: Proclamarea independenței Cataloniei, în câteva zile

E.b. | 04.10.2017

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a afirmat - într-un interviu difuzat miercuri - că guvernul său se pregătește să declare independența acestei regiuni a Spaniei.

Pe aceeași temă

 

 În opinia lui Puigdemont, independenţa va fi proclamată  "la sfârșitul săptămânii", relatează France Presse, preluată de Agerpres.

 

"Vom declara independența la 48 de ore după numărarea rezultatelor oficiale ale referendumului", a declarat el într-un interviu acordat BBC, primul difuzat după votul de duminică.

 

"Aceasta probabil se va termina când ne vom fi recuperat voturile din străinătate", a precizat el, "deci vom acționa la sfârșitul săptămânii sau la începutul săptămânii viitoare".

 

Puigdemont a declarat că o reacție de opoziție din partea guvernului central ar constitui o "nouă greșeală" care s-ar adăuga unei "lungi liste de erori".

 

"După fiecare din aceste erori, noi am ieșit întăriți", a spus liderul separatist. "Nu numai pentru că timpul a trecut, ci și pentru că în fiecare săptămână, la fiecare eroare, noi obținem mai mult sprijin din partea societății."

 

Duminică, la încheierea scrutinului, Puigdemont asigurase că "milioane" de persoane se mobilizaseră pentru a participa la referendumul privind autodeterminarea regiunii, în pofida interzicerii sale oficiale.

 

Prin această consultare, cetățenii Cataloniei au "dreptul să aibă un stat independent care să ia forma unei Republici", a spus el.

 

Acest referendum nu fost totuși însoțit de niciuna din garanțiile care însoțesc scrutinurile electorale, statul spaniol controlând întreaga infrastructură care i-ar fi permis să prezinte rezultate credibile. Nicio comisie electorală nu a supervizat organizarea, numărarea voturilor nu a fost transparentă, votul nu a fost secret etc.

 

Spania, deja expusă separatismului de o parte a societății basce în nord, trăiește de la începutul lunii septembrie criza sa politică cea mai gravă după lovitura de stat militară eșuată din 23 februarie 1981.

 

La 6 septembrie, parlamentul catalan adoptase o lege pentru a organiza acest referendum în pofida interzicerii sale, argumentând cu faptul că separatiștii îl cer din 2012.

 

Duminică seara,  premierul Mariano Rajoy îl desemnase — fără a-l numi — pe Puigdemont drept unul dintre responsabilii evenimentelor din cursul zilei, apreciind că acesta promovase "încălcarea legii și ruperea coabitării armonioase între comunități". "Nu căutați alți vinovați, nu există", adăugase premierul spaniol.

 

Puigdemont și întregul executiv catalan sunt vizați deja de o anchetă penală pentru "nesupunere, încălcarea atribuțiilor și deturnare de fonduri publice" în legătură cu organizarea referendumului. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22