LIVE Parisul sub asediu. ”Vestele galbene” provoaca noi violente, confuntari cu politia

Redactia | 08.12.2018

Violențele continuă în Paris pentru al patrulea weekend consecutiv. Peste 300 de manifestanți au fost reținuți de poliție care a folosit gaze lacrimogene împotriva celor 1.500 de protestatari.

Pe aceeași temă

Manifestanții îmbrăcați cu vestele galbene, un simbol al mișcării de stradă împotriva guvernului condus de președintele Emmanuel Macron, au aruncat sâmbătă dimineață cu proiectile și petarde în forțele de ordine desfășurate pentru a proteja principalele obiective din centrul Parisului.

Muzee și monumente istorice, inclusiv Turnul Eiffel, au rămas închise sâmbătă, precum și magazinele de lux din centrul Parisului care nu și-au mai deschis porțile, în timp ce 8.000 de polițiști patrulează pe străzi.

Autorităţile, care se tem să nu fie reluate la Paris scenele de revoltă urbană de săptămâna trecută, au întărit controalele în gări şi desfăşoară sistematic percheziţii în jurul locurilor de manifestaţie.

UPDATE 20.00 Sute de arestări și în Belgia după protestele violente a Vestelor Galbene

Peste 400 de persoane au fost reținute de poliția din Belgia după ce protestatari ai ”vestelor galbene” inspirați de mișcarea din Franța au aruncat cu pietre, au vandalizat magazine și mașini, încercând să avanseze spre sediile oficiale ale instituțiilor din Bruxelles.

A fost a doua manifestare violentă din ultimele opt zile, în jur de 1.000 de persoane intrând în coliziune cu forțele de ordine. Acestea au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a împiedica manifestanții să ajungă la sediile instituțiilor europene (Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul).

Calmul a fost restabilit după cinci ore, relatează Euronews.

Inspirați de francezi, protestatarii sunt nemulțumiți de nivelul de trai și cer demiterea guvernului de centru-dreapta, cu șase luni înaintea alegerilor naționale.

UPDATE 19.00 Pina la aceasta ora, politia a operat peste 1000 de retineri si 750 de arestari.

UPDATE 18.30 Puternice tensiuni în curs pe Champs-Élysées. În condițiile în care manifestanți pașnici stau în fata forțelor speciale CRS, persoane violente infiltrate în cortegiu au aruncat cu proiectile în forțele de ordine. Poliția a ripostat cu jeturi de gaze lacrimogene (Le Figaro).

Șefa Adunării naționale (extrema dreapta, ex-Frontul național) Marine Le Pen a cerut președintelui Emmanuel Macron "răspunsuri puternice" în fața "suferinței sociale" exprimate de "vestele galbene" (AFP).

UPDATE 17:20 Manifestanții au încercat să ridice baricade în Paris și mai multe magazine au fost vandalizate. Potrivit ziariștilor Le Figaro, forțele de ordine sunt „mult mai expeditive” în această sâmbătă decât săptămânile trecute.
Ministerul de interne a respins speculațiile potrivit cărora forțele de ordine s-ar fi infiltrat printre manifestanți și a transmis publicului să nu se lase manipulat de fake news.

UPDATE 15:30 Manifestanți, unii dintre ei cu veste galbene, au încerat să incendieze fațada Drugstore Publicis, pe Champs-Elysées, potrivit AFP.
Manifestanții au dat foc la brazi pe care i-au rezemat de fațadă. Unii dintre ai au reușit să intre în Drugstore înainte ca forțele de ordine să respingă câteva zeci de manifestanți cu ajutorul grenadelor lacrimogene.
Situația s-a tensionat și pe Champs-Élysées, scrie Le Figaro, care notează că „grenadele lacrimogene zboară printre manifestanți”.

Aproximativ 89.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi în întreaga ţară, dintre care 8.000 în Paris, sprijiniţi de vehicule blindate ale jandarmeriei, o premieră pentru o mişcare de protest.

Numărul turiştilor în Paris este restrâns, iar localnicii au fost sfătuiţi să rămână în casă pe cât posibil.

Folosindu-se de reţelele de socializare, protestatarii au numit acest weekend ca ‘Actul IV’ într-o confruntare dramatică cu Macron şi politicile sale.

Ministerul Afacerilor Externe de la București informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că pentru sâmbătă sunt anunţate acţiuni de protest, fapt pentru care autorităţile locale pariziene au decis închiderea unor săli de spectacole şi muzee, inclusiv Turnul Eiffel, ca măsură preventivă.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de MAE, se recomandă cetăţenilor români evitarea pe cât posibil a zonelor centrale ale Parisului în intervalul pentru care s-au anunţat proteste de stradă, să manifeste atenţie sporită în planificarea călătoriilor, fiind posibile blocaje ale drumurilor, ale barierelor cu plată de pe autostrăzi, ale staţiilor de carburant, ale suprafeţelor comerciale, precum şi ale altor elemente de infrastructură.

Se recomandă a se monitoriza evoluţia mişcărilor de protest în mass-media franceză, chiar şi în social media, pentru a se preîntâmpina disfuncţionalităţi în activităţile preconizate pentru perioada următoare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22