Livrările de gaze rusești prin conducta Nord Stream 1 spre Germania au fost reluate joi dimineață

L. G. | 21.07.2022

Gazoductul rusesc Nord Stream 1 a fost repornit cu gazele care circulă din Rusia spre Germania, după lucrări de întreținere, potrivit datelor consultate în această dimineață, anunță The Guardian.

Pe aceeași temă

Măsurătorile de pe gazoduct pentru fluxurile de gaze din Rusia în Germania au fost de 29.284.591 kwh/h pentru intervalul 6.00 – 7.00 CET, de la zero anterior, arată datele de pe site-ul operatorului obținute de Reuters.

Datele privind fluxurile fizice efective pentru același interval orar nu au fost actualizate și sunt la zero pentru perioada 4:00 – 5:00 CET.

Operatorul Nord Stream AG a declarat că gazul a început să curgă din nou joi dimineață, dar că va dura ceva timp până când fluxul va crește, a relatat agenția germană de presă dpa.

„Funcționează”, a declarat un purtător de cuvânt al Nord Stream pentru Agenția France-Presse, fără a preciza cantitatea de gaz care este livrată.

Livrările de gaze au fost în data de 11 iulie, când compania rusă Gazprom a demarat lucrările de mentenanţă la cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream 1, care este responsabilă pentru mai mult de o treime din exporturile de gaze naturale ruseşti spre Uniunea Europeană.

A existat temerea că după finalizarea lucrărilor, nu vor mai reluate, mai ales după ce a fost făcut public un document consultat de Reuters prin care Gazprom invoca clauza contractuală de „forță majoră” încă din data de 14 iunie care să-i permită să sisteze livrările de gaze prin gazoductul Nord Stream 1.

Temerile au fost exprimate marți de comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, care a declarat că executivul comunitar nu se aşteaptă la reluarea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1 după efectuarea celor zece zile de lucrări de mentenanţă, care sunt programate să se încheie joi. „Plecăm de la ipoteza că nu va fi repus în funcţiune”, le-a spus Hahn jurnaliştilor.

Înainte de începerea lucrărilor de reparații planificate, Gazprom redusese debitul de gaze cu 40% din capacitate, invocând probleme tehnice. Situația s-ar putea menține, președintele Vladimir Putin, declarând că gazoductul va fi pus în funcțiune, însă fluxul de gaze va fi cu 20% mai redus, tot din cauza unor probleme tehnice legate de returnarea turbinelor aflate la o sucursală Siemens Energy în Canada.

Conducta Nord Stream 1 este o rută importantă pentru aprovizionarea cu gaze a Germaniei şi a altor ţări din Europa Occidentală. Potrivit site-ului societăţii Nord Stream, gazele care sosesc în Germania, în oraşul Lubmin, continuă apoi să fie transportate în Belgia, Danemarca, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi 'alte ţări'.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22