Liz Truss: Moldova trebuie echipată de NATO, Putin a fost clar cu ambițiile de a crea o Rusie mare

Redactia | 21.05.2022

Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii Liz Truss.

Pe aceeași temă

Liz Truss a declarat pentru Telegraph că au fost în desfășurare discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere, transmite BBC.

Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”.

Moldova se află la granița de sud-vest a Ucrainei, nu are graniță cu Rusia, dar este aproape de unele dintre regiunile ocupate în prezent de forțele ruse în sudul Ucrainei.

Moldova nu este membră NATO, deși a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la mai puțin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei.

Ministrul de Externe britanic a afirmat că discuțiile despre întărirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova”.

„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO”, a spus ea. „Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”.

Întrebată dacă asta este o consecință a faptului că se crede că Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea Moldovei, ea a răspuns: „Absolut. Adică, Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare. Doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes nu înseamnă că a abandonat acele ambiții”.

Comentariile vin la doar câteva săptămâni după un discurs în care Liz Truss a spus că Occidentul „trebuie să fie pregătit pentru un război pe termen lung și să își dubleze sprijinul” pentru Ucraina.

Într-un discurs la Londra, ea a afirmat: „Dacă Putin reușește, vor exista suferință de nedescris în toată Europa și consecințe teribile pe tot globul. Nu ne-am mai simți niciodată în siguranță”.

Truss a cerut, de asemenea, o majorare a cheltuielilor pentru apărare ale Regatului Unit și a spus că ținta NATO de 2% din PIB nu ar trebui să fie un plafon.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22