Lukașenko se teme că NATO pregătește invadarea Belarusului pentru a-l răsturna de la putere

Laurentiu Gheorghe | 23.08.2020

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko a acuzat NATO că încearcă invadarea ţării pentru a-l răsturna de la putere şi a instaura un nou preşedinte la Minsk.

Pe aceeași temă

Lukaşenko a declarat că „forţe străine” au comasat trupe la graniţa de vest a ţării. NATO a dezminţit acuzaţiile şi le-a calificat drept „propagandă, informează BBC.

Aleksandr Lukaşenko a precizat că a pus armata în stare de alertă şi că a ordonat deplasarea unor unităţi la graniţa de vest, unde, conform spuselor sale, trupe din Polonia şi Lituania fac pregătiri cu scopul de a împărţi ţara în două şi a instaura o nouă conducere.

„Încearcă să destabilizeze situaţia din ţara noastră şi să dea jos regimul”, a spus Lukaşenko. Acesta a mai precizat că a ordonat şefilor serviciilor de informaţii „să ia cele mai drastice măsuri pentru apărarea integrităţii teritoriale a ţării noastre”.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a dezminţit sâmbătă seară orice „întărire” a prezenţei sale la frontiera cu Belarus, dând asigurări că alegaţiile în acest sens sunt „nefondate”, după o serie de declaraţii ale preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, notează AFP, citată de Agerpres.

„Orice afirmaţie referitoare la întărirea prezenţei NATO la frontiera cu Belarus este nefondată. După cum am mai spus clar, NATO nu reprezintă nicio ameninţare pentru Belarus sau pentru orice altă ţară şi nu există nicio întărire militară în regiune”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu, într-un comunicat.

„Actualul regim din Belarus încearcă să abată atenţia de la problemele sale interne cu astfel de declaraţii total lipsite de sens, despre ameninţări fictive externe”, a declarat preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.

Un oficial al administraţiei prezidenţiale poloneze a declarat că acuzaţiile lui Lukaşenko reprezintă o simplă „propagandă” a regimului de la Minsk.

Preşedintele bielorus Alexandr Lukaşenko a acuzat vineri Statele Unite că dirijează protestele antiguvernamentale din ţara sa şi, de asemenea, Uniunea Europeană că ar fi intrat în acest joc.

Belarus se confruntă de două săptămâni cu ample proteste, violent reprimate, după ce Lukaşenko a fost reales, pentru a şasea oară, preşedinte, în urma alegerilor prezidenţiale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22