Luptele se intensifică în estul Ucrainei, în timp ce Kievul cere mai multe arme

L. G. | 27.01.2023

Rusia și-a intensificat încercările de a sparge apărarea Ucrainei, lupte grele ducându-se în nordul și estul țării, subliniind nevoia Kievului de primi mai multe arme, au declarat vineri oficiali ucraineni

Pe aceeași temă

Armata ucraineană a declarat că sunt în curs de lupte grele în Donbas, în estul țării, la o zi după ce în atacul Rusiei cu rachete și drone au murit cel puțin 11 oameni, în ceea ce păre a fi un răspuns la decizia Germaniei și a SUA de a trimite Ucraina tancuri grele de luptă, transmite Reuters.

Situația este deosebit de grea pentru apărarea orașului Bahmut, atacat în valuri de mercenarii grupării Wagner și a trupelor rusești.

Doi soldați ucraineni care luptă în orașul Bahmut din estul țării au declarat miercuri pentru CNN că se tem de o tentativă de încercuire a orașului de către forțele rusești, deși nu se așteaptă la o schimbare dramatică în zilele următoare.

„Situația din oraș este foarte alarmantă, dar continuăm să luptăm”, a declarat unul dintre soldați, pe care CNN nu îl identifică din motive de securitate.

Soldatul neidentificat din Bahmut, cu care CNN este în contact permanent de săptămâni întregi, a declarat că „există lupte de stradă intense pentru fiecare casă din est, nord-est și sud-est”, dar a precizat că, deși amenințarea rusă continuă să crească, nu crede că rușii ar putea face progrese semnificative în următoarele zile.

„Acest lucru este foarte îngrijorător pentru noi și pentru toți cei care sunt sănătoși la cap, în special pentru cei care au văzut ce s-a întâmplat cu oamenii încercuiți în Soledar. Și noi am fost acolo. Și nimeni nu vrea ca acest lucru să se întâmple din nou”, a declarat soldatul.

Viceministrul ucrainean al apărării a recunoscut că Rusia „își intensifică presiunea” asupra orașului Bahmut din estul țării.

„Inamicul aruncă în luptă un număr semnificativ de personal, arme și echipamente militare, încercând să străpungă apărarea noastră, suferă pierderi semnificative, dar nu-și abandonează planurile”, a declarat Hanna Maliar pe Telegram. „Acum, în Donbas, împotriva superiorității lor în ceea ce privește numărul de soldați și arme, noi avem avantajul unui comandament militar profesionist și al curajului soldaților”.

De cealaltă parte, Rusia a acuzat Statele Unite că „pompează arme în Ucraina” și l-a acuzat pe președintele Joe Biden că nu vrea pace, declarând că el deține cheia pentru încheierea conflictului din Ucraina - Moscova spunând că la Kiev se execută ordinele Washingtonului - dar nu a folosit-o.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit aliaților pentru sprijinul acordat, dar a reînnoit apelurile pentru sancțiuni mai dure asupra Moscovei și mai multe arme pentru a respinge invadatorii în a douăsprezecea lună de război.

"Acest rău, această agresiune rusă poate și ar trebui să fie oprită doar cu arme adecvate. Statul terorist nu va înțelege nimic altceva", a spus Zelenskii în discursul său de joi seară de la televiziune.

Oficialii ucraineni au raportat vineri bombardamente puternice în nordul, nord-estul și estul Ucrainei, scena unora dintre cele mai grele lupte de la invazia Rusiei din 24 februarie anul trecut.

"Luptele grele continuă de-a lungul liniei frontului. Apărătorii noștri își mențin ferm pozițiile și provoacă pierderi inamicului", a declarat Oleh Synehubov, guvernatorul regiunii Harkov din nord-est.

Atacuri de diversiune

Linia frontului a fost în cea mai parte înghețată în ultimele două luni, Rusia încercând să avanseze în est în direcția Bahmut și a protejat porțiunea din sud care face legătură terestră cu Peninsula Crimeea.

Ambele părți par a se pregăti pentru lansarea de ofensive de amploare la primăvară, deși Statele Unite au avertizat public Ucraina să treacă la contraofensivă până când nu va primi toate armele promise, în principal tancuri și nu-și va antrena trupele să le folosească, proces care poate dura de la 3 la 6 luni.

Oleskandr Musiyenko, șeful Centrului de Cercetare Militară și Strategică al Ucrainei, a declarat că Rusia trimite tot mai multe întăriri, în principal recruți, pentru a bloca atacurile ucrainene. „Dar ei nu mai au nivelul de sprijin de artilerie și tancuri pe care l-au avut la 24 februarie”, a declarat Musiyenko pentru televiziunea ucraineană.

Marea Britanie arată într-o actualizare a informațiilor de pe front că forțele ruse au efectuat probabil atacuri pentru testarea defensivei ucrainene în apropiere de Orikhiv, în sud-estul Ucrainei și la Vuhledar, în est, dar este puțin probabil să fi obținut „progrese substanțiale”.

La rândul lor forțele ruse intensifică lupta de-a lungul liniei frontului de est, folosind recenta capturare a orașului Soledar pentru a pune mai multă presiune asupra orașului Bahmut din apropiere, unde ucrainenii se apără de luni de zile.

"Unde va avea loc principala lovitură (rusă)? Deocamdată, habar n-avem", a declarat Mykola Sunhurovskiy, directorul programelor militare la think tank-ul Centrului Razumkov din Ucraina, avertizând despre posibile „atacuri de diversiune” pentru a deruta armata ucraineană.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22