Luxemburgul, a opta ţară europeană afectată de scandalul ouălor contaminate cu Fipronil

I.g. | 10.08.2017

Luxemburgul s-a alăturat listei cu ţări europene afectate de scandalul ouălor contaminate cu Fipronil, au arătat teste efectuate într-un supermarket şi la producători de alimente la care sunt folosite ouă, relatează RTBF.

Pe aceeași temă

 

Ducatul devine astfel a opta ţară europeană unde au fost vândute ouă contaminate. Guvernul a anunţat că „ouă contaminate au fost scoase la vânzare pe piaţa luxemburgheză” în supermarketurile Aldi şi Cactus. Ce nu s-a vândut deocamdată, a fost restras. Supermarketuri din Germania, Olanda, Belgia, Suedia şi Elveţia au retras milioane de ouă de pe rafturi, după ce s-a aflat că ar fi contaminate cu Fipronil, o substanţă potenţial periculoasă pentru oameni, scrie News.ro.

 

Fipronil este folosit în produsele veterinare pentru a combate puricii, păduchii şi căpuşele. Însă UE interzice folosirea sa pentru tratarea animalelor destinate consumului uman, precum găinile. În cantităţi mari, insecticidul este considerat „cu un grad moderat de periculozitate” şi poate afecta rinichii, ficatul şi tiroida oamenilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit primelor informaţii ale anchetei, substanţa toxică a fost introdusă în fermele avicole de o companie olandeză, Chickfriend, pentru tratarea păduchilor roşii, un parazit care afectează găinile.

 

Alte ţări europene - precum Austria, Polonia, Portugalia, Bulgaria şi România - au anunţat că efectuează analize, în pofida faptului că niciun ou importat în mod direct în acest ţări nu este contaminat, potrivit agenţiilor de securitate alimentară. În Elveţia, marii distribuitori au retras din vânzare ouă importate din ţările afectate, cu titlu preventiv.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22