Macedonia: Tensiuni intre imigranti si politie. A inceput ridicarea gardului

Iulian Popescu | 28.11.2015

Un incident între imigranții care așteaptă să intre în Macedonia și polițiști a avut loc sâmbătă, în apropiere de localitatea Gevgelija, iar armata a început să ridice un gard de sârmă ghimpată și înalt de 2,5 metri pe toată lungimea graniței cu Grecia.

Pe aceeași temă

 

Polițiștii au fost loviți de pietre aruncate "foarte probabil" de migranți masați de partea greacă a frontierei, potrivit media locală, citată de Agerpres.

 

Agenția de presă greacă ANA a indicat că poliția a răspuns cu tiruri de grenade asurzitoare. O sursă militară a declarat totuși pentru AFP că situația "este pe cale să se calmeze".

 

Lungimea gardului care urmează să fie construit nu este cunoscută, dar un fotoreporter al AFP a indicat că armata folosește echipamente grele pentru a ridica o barieră de 2,5 metri înălțime în apropiere de orașul de frontieră Gevgelija.

 

Macedonia a început în cursul lunii să filtreze migranții în funcție de naționalitate, permițându-le doar celor care vin din țări în conflict, precum Siria, Afganistan și Irak, să-și continue drumul spre Europa Occidentală.

 

În jur de o mie de persoane - în special iranieni, somalezi, pakistanezi și cetățeni din Bangladesh - erau blocate vineri la frontiera greco-macedoneană, potrivit AFP.

 

***

 

Macedonia a ordonat în octombrie mobilizarea totala a fortelor politiei,din cauza fuxului masiv de imigranți, după ce numarul refugiaților care au intrat in tara s-a situat intre 3.000 si 5.000 de oameni in cateva zile.

 

Aproximativ 900.000 de imigranti ilegali au patruns pe teritoriul Uniunii Europene incepand din ianuarie 2015. Oamenii provin in special din Siria, Irak, Afganistan si state africane.

 

Traseul este deja consacrat: oamenii incearca sa traverseze Mediterana sau Marea Egee cu ambarcatiuni asigurate de traficanti, refugiatii intrand in Europa in special prin Italia si Grecia. De acolo, ei isi continua calatoria pana in vestul continentului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22