Macron anunță majorări salariale și reduceri de impozite, pe fondul „situației economice de urgență”

Redactia | 10.12.2018

În încercarea de a restabili calmul în țară, Emmanuel Macron, instituie starea de urgență economică și socială și promite salarii mai mari, reduceri de impozite și măsuri anti-imagraționiste

Pe aceeași temă

În prima sa declarație publică, în mai mult de o săptămână, președintele francez Emmanuel Macron, a spus luni seară că administrația sa nu va avea nicio milă față „vestele galbene” care au comis acte de violență în ultimele patru weekenduri de proteste și demonstrații în întreaga țară, anunțând o serie de măsuri socio-economice în încercarea de a restabili calmul în țară.

"Când violența se dezlănțuie, libertatea se termină", a spus Macron, în timp ce recunoaște că există o "furie profundă" față de guvernul francez, care este justificată - dar care nu ar trebui să se transforme în violență. Macron a adăugat că își asumă o parte din responsabilitate pentru situația creată – inițiată de o taxă care urma să fie pusă pe combustibili pentru finanțarea programului legat de schimbările climatice și care s-a transformat rapid într-un protest generalizat antiguvernamental.

Pentru a combate pe viitor manifestările violente, Macron a promis că va recurge la "toate mijloacele" pentru a restabili calmul și a solicitat instituirea unei "stări de urgență economică și socială", potrivit AP.

100 de euro în plus la salariu

Macron – a cărui popularitate este la cel mai redus nivel, spune că a cerut guvernului să majoreze salariile cu 100 de euro pe lună începând cu luna ianuarie, ca parte a unei serii de noi măsuri care urmează să fie prezentate în detaliu marți. El a anunțat, de asemenea, că orele suplimentare nu vor fi incluse în baza de calcul a impozitului pe salarii și că se va renunța la majorarea impozitelor pentru cei săraci sau cu pensii mici. În plus, Macron a solicitat companiilor să plătească primele de sfârșit de an, care vor fi scutite de impozite și va suspenda plata unor taxe pentru pensiile mai mici de 2.000 euro pe lună.

De asemenea, Macron a recunoscut că problema imigrației „trebuie dezbătută”, pe măsură ce sentimentul anti-imigraționist se răspândește de-a lungul și de a latul Europei.

*****

Acest weekend a marcat "Actul al IV-lea" al protestelor "Vestelor galbene", în timpul căruia un număr record de 1.939 de protestatari au fost arestate sâmbătă în Franța - 1082 dintre aceștia în Paris, inclusiv 52 de femei și 95 de minori, în timp ce 264 de persoane au fost rănite în protestele antiguvernamentale soldate cu jafuri și violențe pe scară largă. Majoritatea suspecților au fost arestați pentru "acte de violență împotriva unei persoane aflate în custodia autorității publice", "posesia de produse explozive" sau "deținerea de arme", potrivit BFMTV.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22