Macron consideră imposibilă livrarea de avioane pentru Ucraina „în următoarele săptămâni”

L. G. | 10.02.2023

Preşedintele francez a afirmat că avioanele de vânătoare nu vor putea „în niciun caz” să fie „livrate în următoarele săptămâni”, Ucrainei care acum are nevoie de arme „mai utile” cu livrare „rapidă”.

Pe aceeași temă

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că nu exclude posibilitatea trimiterii de avioane de luptă în Ucraina la un moment dat, dar acum Kievul are nevoie imediată de o mai mare putere de foc terestră, mai ales că oficialii ucrainenei au anunțat că o nouă ofensivă rusă este în desfășurare.

Președintele Volodimir Zelenski cere cu insistență ca aliații Ucrainei să trimită avioane de luptă și a declarat joi că mai mulți lideri europeni sunt gata să furnizeze avioanele solicitate.

"Europa va fi cu noi până la victoria finală. Am auzit de la un număr de lideri europeni... despre disponibilitatea de a ne oferi armele și sprijinul necesar, inclusiv avioanele de luptă", a declarat Zelenski la o conferință de presă la Bruxelles, unde a participat la summitul extraordinar al Consiliului European.

O astfel de decizie ar fi una dintre cele mai mari schimbări de până acum în sprijinul militar occidental acordat Ucrainei, despre care Moscova a avertizat că va escalada și va prelungi conflictul.

„Nu exclud absolut nimic”, a spus Macron, întrebat despre posibilitatea de a trimite avioane de luptă în Ucraina.

Însă președintele francez a spus că prioritar este să ajute Ucraina în săptămânile și lunile următoare, iar avioanele de luptă nu ar putea fi livrate în scurt timp și că va fi nevoie de luni de zile pentru a pregăti piloții ucraineni.

Astfel că prioritatea ar trebui să fie pe armamentul defensiv  precum artileria, care s-a dovedit a fi eficace și cu care forțele ucrainene sunt deja antrenate. El a spus că ar putea fi necesar să se intensifice livrarea unor astfel de arme, iar aliații Ucrainei vor examina această posibilitate în zilele următoare.

Franța i-ar putea retrage Legiunea de Onoare acordată în 2006 lui Putin

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus să retragă Legiunea de Onoare acordată de predecesorul său Jacques Chirac preşedintelui rus Vladimir Putin în 2006, explicând, totodată, că doreşte să aleagă "momentul potrivit pentru a face asta", notează AFP.

Şeful statului francez i-a remis miercuri seară preşedintelui Volodimir Zelenski, în trecere prin Paris în a doua călătorie în afara Ucrainei de la începutul invaziei ruse, Marea Cruce a Legiunii de Onoare. Aceasta este cea mai înaltă distincţie pe care un preşedinte francez o poate decerna unui omolog, informează News.ro

Întrebat de presă la finalul unui summit european la Bruxelles, în cursul nopţii de joi spre vineri, Emmanuel Macron a explicat că această distincţie este "un element de justiţie şi de recunoaştere din partea ţării noastre" în ceea ce îl priveşte pe preşedintele ucrainean.

Dar ceremonia informală de remitere a Legiunii de Onoare lui Volodimir Zelenski la Palatul Elysee, de unde Emmanuel Macron a postat un videoclip pe Twitter, a reanimat cererile ca Franţa să îi retragă această distincţie lui Vladimir Putin.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="fr" dir="ltr">Hommage à l’Ukraine et à son peuple.<br>Hommage à toi, cher Volodymyr, pour ton courage et ton engagement. <a href="https://t.co/6sN2iVUWrl">pic.twitter.com/6sN2iVUWrl</a></p>&mdash; Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) <a href="https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1623478512651755522?ref_src=twsrc%5Etfw">February 9, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22