Macron, după întâlnirea cu Putin:întărirea parteneriatului cu Rusia împotriva terorismului

Dora Vulcan | 29.05.2017

Prima vizită a președintelui rus în Occident s-a dovedit a fi foarte profitabilă. Președintele abia ales al Franței, Emmanuel Macron, a spus luni, după ce l-a primit pe Vladimir Putin, ca Parisul doreste o "intarire" a "parteneriatului cu Rusia" in ceea ce priveste situatia din Siria si terorismul.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Macron a fost consecvent politicii de până acum a Franței și a declarat ca "orice utilizare a armelor chimice" in Siria va "face obiectul unei riposte imediate" a Parisului.

 

 

"Prioritatea noastra absoluta este lupta impotriva terorismului (....) este firul conducator al actiunii noastre in Siria in in aceasta privinta doresc, dincolo de munca pe care o efectuam in cadrul coalitiei, sa ne putem intari parteneriatul cu Rusia", a spus el, citat de Hotnews.ro. "O linie rosie este foarte clara din partea noastra - folosirea armelor chimice, indiferent de catre cine", a spus seful statului francez. "Orice folosire a armelor chimice va face obiectul represaliilor si al unei riposte imediate, in orice caz din partea francezilor".

 

 

El a spus că este pentru reducerea confruntărilor militare în estul Ucrainei şi în Siria, subliniind că ţarul Petru cel Mare a fost un exemplu al deschiderii Rusiei faţă de Europa:

 

 

"Este un exemplu al Rusiei care vrea să se deschidă faţă de Europa, care vrea să confere putere Europei. Ceea ce este important în această istorie de trei secole este dialogul cu Rusia, care nu a fost întrerupt niciodată.Cetăţenii francezi s-au pronunţat în favoarea independenţei, angajamentului european, voinţei de a avea influenţă asupra destinului Europei. Niciunul dintre aceste subiecte esenţiale nu poate fi abordat fără dialogul cu Rusia", a subliniat Emmanuel Macron.

 

 

Siria? Cooperare cu Rusia

 

Referindu-se la conflictul din Siria, Macron a pledat pentru cooperarea cu Rusia. "Putem colabora. Prioritatea absolută este combaterea terorismului. Vrem să putem organiza o tranziţie democratică, dar prin păstrarea unui stat sirian, deoarece, în această regiune a lumii, statele disfuncţionale reprezintă o ameninţare pentru democraţie. Însă utilizarea armelor chimice va atrage o ripostă imediată", a spus liderul de la Paris.

 

"Franţa va fi vigilentă pentru menţinerea tuturor culoarelor umanitare în Siria, astfel încât oamenii nevinovaţi să nu fie victime ale incapacităţii noastre colective", a subliniat Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

 

Liderul de la Paris a pledat şi pentru detensionarea situaţiei în regiunile separatiste din estul Ucrainei. "Dorinţa noastră este ca în cel mai scurt timp să organizăm noi discuţii în formatul Normandia", a insistat Macron.

 

 

La rându-i, Putin s-a arătat favorabil intensificării relaţiilor cu Uniunea Europeană, exprimând speranţa că disensiunile bilaterale vor fi depăşite, relatează site-ul cotidianului Le Figaro, preluat de Mediafax.

 

"Am vorbit în primul rând despre relaţiile bilaterale, despre relaţiile Rusia-UE şi despre problemele dureroase din lume. Sunt convins că interesele comune vor putea depăşi punctele care au creat disensiuni. Relaţiile franco-ruse nu au început cu Petru cel Mare. Rădăcinile sunt mult mai profunde. Am încercat să punem accent pe punctele de apropiere", a declarat Vladimir Putin. "Am abordat problemele-cheie, starea economiei, cultura, criza ucraineană, posibilităţile soluţionării crizei siriene, armele nucleare şi rachetele nord-coreene şi am decis să căutăm soluţii comune pentru îmbunătăţirea situaţiilor. Dar cele mai importante sunt acţiunile de combatere a terorismului", a spus Putin.

 

 

 

  • Franța: Emmanuel Macron îl va primi lunea viitoare pe Vladimir Putin la Versailles

 

Reprezentanţii Elysee au anunţat lunea trecută că preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, îl va primi pe 29 mai pe liderul Rusiei, Vladimir Putin, la palatul Versailles, transmite Reuters. Este prima vizită a unui șef de stat în Franța după alegerea lui Macron, de unde și simbolistica vizite: situația din Siria și terorismul. 

 

 

Emmanuel Macron a anunațt lunea trecută că îl va primi pe omologul său rus, Vladimir Putin la Marele Trianon de la Versailles, cu ocazia expoziției despre vizita lui Petru cel Mare în Franța în 1717, a anunțat luni Palatul Elysee, citat de AFP.

 

 

Aceasta va fi prima vizită a președintelui rus la Paris, după alegerea lui Emmanuel Macron dar și prima vizită a unui șef de stat în Franța.

 

 

Kremlinul a confirmat într-o declarație vizita, precizând, în special, că „un schimb de opinii“ ar fi oportun „cu privire la problemele internaționale și regionale actuale, inclusiv coordonarea luptei împotriva terorismului și soluționarea crizelor din Siria și Ucraina“.

 

 

„Situația și perspectivele de dezvoltare a relațiilor ruso-franceze în domeniul politic, economic și comercial, culturale și umanitare“, vor fi, de asemenea, discutate, se mai spune în declarația publică a Kremlinului.  

 

 

Putin a salutat pe 8 mai alegerea lui Macron, îndemnându-l pe succesorul lui François Hollande să depășească ”neîncrederea reciprocă“ între Franța și Rusia pentru a-și alătura „forțele pentru a asigura stabilitatea și securitatea internațională“ .

 

Cei doi lideri au avut prima lor conversație telefonică pe 18 mai, la inițiativa lui Putin. Ei au convenit să „lucreze împreună pe probleme de afaceri internaționale și regionale, inclusiv în lupta împotriva terorismului.“

 

Ambasadorul rus în Franța Alexandre Orlov a spus recent într-un interviu că Macron „pare mai hotărât decât François Hollande“ privind situația din Siria.

 

 

Franța și Moscova s-au confruntat pe tema conflictului din Siria și a susținerii acordate de Moscova regimului lui Bashar al-Assad.

 

Pe de altă parte, echipa de campanie a lui Emmanuel Macron și-a exprimat neîncrederea în Rusia, acuzând-o în mod deschis pentru că a încercat să manevreze votul împotriva lui Macron prin intermediul rețelelor sociale. 

 

 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat orice implicare a Rusiei în operațiunea respectivă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22