MAE rus: Kievul, în coordonare cu SUA și UE, încearcă să provoace un conflict cu Rusia

Redactia | 26.11.2018

Rusia a lansat un avertisment sever la adresa Ucrainei vecine, după ce a sechestrat, recurgând la forță, trei nave ucrainene în apropiere de peninsula Crimeea, anexată în martie 2014 de Moscova.

Pe aceeași temă

Rusia ''va curma cu fermitate orice fel de încercare de încălcare a suveranității și securității sale'', avertizează Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat, potrivit dpa, citată de Agerpres.

''Politica Kievului, în coordonare cu Statele Unite și UE (...) încearcă să provoace un conflict cu Rusia'', susține MAE rus, avertizând asupra ''consecințelor grave'' ale unei astfel de linii.

''Am dori să avertizăm partea ucraineană că politica urmată de Kiev, în coordonare cu SUA și UE, de a provoca un conflict cu Rusia în apele mărilor Neagră și Azov poate duce la consecințe grave'', insistă diplomația rusă, citată de TASS.

În același comunicat, MAE rus susține că Moscova a avertizat în repetate rânduri Kievul și pe ''patronii săi occidentali'' despre pericolul generării unei isterii artificiale în jurul Mării Azov și strâmtorii Kerci.

Referitor la incidentul de duminică, diplomația rusă afirmă că a fost vorba de o ''provocare'' de partea ucraineană, cu scopul de a crea un nou focar de tensiune în această regiune și a unor pretexte pentru înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei.

''Toate acestea au avut, se pare, și scopul de a distrage atenția de la problemele politice interne din Ucraina'', se mai spune în comunicatul MAE rus, citat de TASS.

''O confirmare în acest sens este intenția Kievului de a institui starea excepțională în Ucraina, ceea ce în perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale din primăvara anului 2019 pare o decizie odioasă'', mai susține MAE rus.

La rândul său, ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a declarat luni că Ucraina va căuta o rezolvare diplomatică a situației legate de incidentul din Marea Azov, dar își rezervă dreptul la autoapărare, potrivit agenției de presă ucrainene Unian.

''Doresc să menționez o teză foarte importantă: în conformitate cu Carta ONU, Ucraina va căuta modalități de soluționare pașnică a litigiului, așa cum prevede articolul 33 din Carta ONU, dar cu siguranță ea își rezervă posibilitatea de a aplica dreptul la autoapărare, așa cum acesta este definit în articolul 51 din Carta ONU'', a afirmat Klimkin într-o conferință de presă la Kiev.

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia au escaladat duminică după ce trei nave - două vedete blindate și un remorcher ale Forțelor maritime ucrainene - au fost oprite cu forța și sechestrate de gărzile de coastă ruse, care susțin că acestea intraseră în apele teritoriale ruse, în apropiere de strâmtoarea Kerci.

O navă a gărzii de coastă a Rusiei a deschis focul asupra vaselor ucrainene, rănind câțiva marinari ucraineni, potrivit Unian. Înainte de aceasta, partea rusă blocase trecerea prin strâmtoarea Kerci prin amplasarea acolo a unui tanc petrolier, iar nava de patrulare rusă Don a lovit remorcherul ucrainean, avariind unul dintre motoare. Moscova susține că marina ucraineană nu a informat în avans despre intenția de traversare a strâmtorii, dar Kievul afirmă că partea rusă a fost informată din timp, în conformitate cu normele internaționale privind siguranța traficului maritim.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22