Manevrele militare ale Chinei simulează atacul și invazia finală a insulei, acuză Taiwanul

L. G. | 07.08.2022

Autoritățile de la Taipei spun că regimul comunist de Beijing a crescut nivelul de amenințare, forțele maritime și aeriene ale Chinei desfășurând cele mai ample manevre din istorie în jurul Taiwanului.

Pe aceeași temă

Simularea atacului asupra Taiwanului vine după ce joi China a lansat 11 rachete balistice, dintre care unele au zburat chiar pe deasupra capitalei Taipei iar cinci dintre ele căzând în apele teritoriale ale Japoniei

Taiwanul declară că armata chineză a crescut nivelul de amenințare împotriva sa, în timp ce avioanele Armatei de Eliberare a Poporului (brațul armat al puternicului Partid Comunist Chinez) au continuat cele mai ample exerciții de luptă care au avut loc vreodată în jurul insulei cu aproximativ 23 de milioane de locuitori.

Sâmbătă, Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat că avioanele și navele chineze efectuează exerciții de simulare a atacurilor în timp ce operau în strâmtoarea Taiwan. „Un număr mare de avioane și nave comuniste chineze desfășoară exerciții de atac în strâmtoarea Taiwan, dintre care unele au depășit linia mediană”, se arată într-un comunicat.

Cu câteva zile în urmă, presa de stat chineză a declarat că linia mediană din strâmtoare - care formează o graniță neoficială, cu apele revendicate de Taiwan - a încetat să mai existe. Oficiosul guvernamental care apare la Beijing, Global Times, a prezentat, de asemenea, manevrele militare ca o repetiție pentru „operațiunea de reunificare”.

Agenția chineză CGTN a publicat mai multe hărți cu zonele în care armata chineză desfășoară exerciții de atac, aeriene și navale, desființând așa-numita „linie mediană” din strâmtoarea Taiwan

0

Potrivit The Guardian, citând oficiali din Taiwan, „Beijing-ul a continuat sâmbătă cele mai ample manevre militare din istorie în jurul Taiwanului – exerciții văzute ca antrenament pentru blocada și invazia finală a insulei”.

Ministerul Apărării din Taipei a spus că a observat „mai multe” avioane și nave chineze care operează în strâmtoarea Taiwan, simulând un atac asupra insulei rebele, condusă de un regim democrat, conform sursei citate mai sus.

Armata taiwaneză mai spune că se află într-o stare de alertă ridicată și că, deși nu dorește război cu China, este pregătită să răspundă agresiunii în consecință. Ministerul Apărării a condamnat de asemenea zonele „de excludere” instituite de China, care amenință să perturbă comerțul global și să „pericliteze grav pacea în regiune”.

Context

Republica Populară Chineză a anunțat, vineri, că o va sancționa pe șefa Camerei Reprezentanților a Congresului Statelor Unite, Nancy Pelosi, după recenta sa vizită „rea și provocatoare” în Taiwan, relatează Reuters.

„În ciuda îngrijorării grave şi a opoziției ferme a Chinei, Pelosi a insistat să viziteze Taiwanul, amestecându-se grav în afacerile interne ale Chinei, subminând suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, călcând în picioare politica unei singure Chine şi amenințând pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan”, a comunicat printr-un purtător de cuvânt ministerul de Externe de la Beijing.

Ca răspuns la vizita pe insulă de săptămâna trecută, a președintei Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, China a organizat, începând de joi, manevre militare de amploare, mobilizând avioane, nave și rachete balistice în șase sectoare din jurul insulei Taiwan, secretarul de stat american Antony Blinken vorbind vineri de un „răspuns militar extrem, disproporționat și care alimentează escaladarea”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22