Marea Britanie recomandă navelor să ocolească Strâmtoarea Ormuz după acțiunile ostile ale Iranului

Laurentiu Gheorghe | 20.07.2019

Autorităţile de la Londra le-au recomandat, sâmbătă, navelor britanice, să evite temporar Strâmtoarea Ormuz, după “confiscarea” de către Iran a unui petrolier sub pavilion britanic.

Pe aceeași temă

Marea Britanie a acuzat Iranul că a sechestrat vineri două petroliere în strâmtoarea Ormuz și avertizează Teheranul că va suporta consecințe dacă va mai împiedica libera circulație a navelor.

Garda Revoluționară iraniană a anunțat că a capturat petrolierul britanic Stena Impero, acțiune produsă după ce în urmă cu două săptămâni flota britanică reținuse un petrolier iranian în strâmtoarea Gibraltar, bănuit că încalcă embargoul impus Sirirei.

Agenția semi-oficială Tasnim a negat că un al doilea vas, Mesdar, ar fi fost sechestrat. Oficiali iranieni au declarat că vasul și-a continuat drumul după ce a fost avertizat asupra devierii cursului care punea în pericol securitatea navei și periclita mediul.

Stena Impero și Mesdar și-au scimbat brusc direcția la aproximativ 40 minute după ce au intrat în Golf prin strâmtoarea Ormuz, îndreptându-se spre Iran, arată înregistrările de pe siteul Refinitiv.

The Stena Impero and Mesdar changed direction sharply within 40 minutes of each other shortly after entering the Gulf through the Strait of Hormuz, taking up a course toward Iran, Refinitiv tracking data showed, transmite Reuters.

Datele arată că ulterior Mesdar și-a schimbat iar cursul, îndreptându-se înapoi spre Golful Persic.

„Sechestrarea navelor este inacceptabilă. Libertatea navigației este esențială iar toate navele trebuie să circule în siguranță și liber în regiune”, a transmis ministrul de Externe britanic, Jeremy Hunt.

“Suntem în continuare profund îngrijoraţi de acţiunile inacceptabile ale Iranului, care reprezintă o provocare clară în ceea ce priveşte libertatea internaţională de navigaţie. Am sfătuit navele britanice să nu se apropie o perioadă de zona respectivă”, a declarat o reprezentantă a guvernului.

Vineri, Gardienii Revoluţiei au anunţat că au ”confiscat” un petrolier britanic, Stena Impero, în Strâmtoarea Ormuz. Bastimentul a fost imobilizat de către Forţele navale ale Gardienilor Revoluţiei, din cauza ”nerespectării codului maritim internaţional”, ”la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime a provinciei Hormozgan”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Sepahnews.

Anunţul confiscării Stena Impero a intervenit la câteva ore după ce Curtea Supremă a Gibraltarului a decis să prelungească cu 30 de zile imobilizarea petrolierului iranian Grace 1. Nava a fost imobilizată la 4 iulie de către autorităţile din Gibraltar, un teritoriu britanic situat în sudul Spaniei, care-l suspectează că livra petrol brut Siriei, încălcând astfel sancţiuni impuse de Uniunea Europeană (UE) regimului de la Damasc al lui Bashar al-Assad. Teheranul a negat această acuzaţie şi a denunţat un act de ”piraterie” a navei sale, încărcate cu 2,1 milioane de tone de ţiţei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22