Marele Juriu, citaţii după întâlnirea dintre Donald Trump Jr. şi avocata Veselniţkaia

I.g. | 04.08.2017

Marele Juriu, care a fost constituit de procurorul special Robert Mueller în ancheta legată de interferenţele Rusiei, a emis deja citaţii în legătură cu întâlnirea controversată din iunie 2016 dintre Donald Trump Jr, Jared Kushner, Paul Manafort şi avocata rusă Natalia Veselniţkaia, acuzată că ar avea legături cu Kremlinul, transmite Reuters.

Pe aceeași temă

 

Tocmai emiterea de citaţii semnalizează accelerarea investigaţiei cu privire la interferenţele Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi presupusele contacte dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Kremlinului. Robert Mueller a convocat în urmă cu câteva săptămâni un Mare Juriu la Washington pentru a ajuta la investigarea ”afacerii” Rusia-Trump.

 

Nu se cunosc persoanele vizate de citaţiile emise de Marele Juriu al lui Mueller. Donald Trump Jr. a ajuns sub o presiune publică uriaşă, după ce jurnaliştii New York Times au dezvăluit luna trecută că acesta a participat la o întâlnire extrem de controversată în iunie 2016 cu avocata rusă Natalia Veselniţkaia, crezând că va primi informaţii compromiţătoare despre Hillary Clinton, care făceau parte din eforturile guvernamentale ruse de a susţine campania Trump.

 

Înfiinţarea acestui Mare Juriu îi va permite lui Robert Mueller să obţină documente şi audieri sub jurământ de la asociaţii campaniei Trump. ”Constitui un Mare Juriu doar în măsura în care ancheta ta a evidenţiat suficiente elemente care reflectă o încălcare a cel puţin una, dacă nu mai multe, prevederi penale”, a comentat Bradley Moss, un avocat specializat în cazuri din domeniul securităţii naţionale a SUA.

 

În opinia sa, este vorba despre o ”escaladare semnificativă a procesului” judiciar în ”afacerea” Rusia-Trump. Donald Trump a negat în mod categoric orice complicitate cu Rusia în timpul campaniei prezidenţiale şi a catalogat ancheta drept o ”vânătoare de vrăjitoare” împotriva Casei Albe, scrie News.ro.

 

”Fostul director al FBI, James Comey, a spus în trei rânduri că preşedintele nu este vizat de anchetă, iar noi nu avem vreun motiv să credem că acest lucru s-a schimbat”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders. Mueller ar ancheta în paralel şi legăturile financiare dintre Donald Trump şi Rusia.

 

Preşedintele Trump l-a avertizat în mod public pe procurorul special că acest lucru va constitui o depăşire a unei linii roşii, făcându-i pe unii observatori să se teamă că va încerca să-l îndepărteze pe Robert Mueller.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22