Martin Schulz, seful PE: Ministrii de Interne din UE vor adopta maine un acord cu privire la relocarea a 160.000 de migranti

Paul Cristescu | 21.09.2015

Martin Schulz, seful Parlamentului European, si-a exprimat convingerea ca, in ciuda tensiunilor existente, ministrii de Interne ai UE care se vor intalni maine intr-o reuniune de urgenta vor conveni asupra unui sistem de repartizare a 160.000 migranti.

Pe aceeași temă

 

"Vor fi unele discutii, dar la final va fi un acord cu privire la relocarea de 160.000 (migrantii) ", a declarat Martin Schulz pentru postul german Deutschlandfunk, conform Hotnews.
 

O sursa apropiata de presedintia franceza, a declarat ca reprezentanti ai statelor membre UE lucreaza la un text oficial urmeaza sa fie adoptat de ministrii de Interne la reuniunea extraordinara de marti. Maine urmeaza sa se discute de asemenea aspecte legate de finantarea tarilor care primesc migranti. 
 

Cotele obligatorii, respinse in cadrul ultimului Consiliu JAI

 

Ministrii Justitiei si Afacerilor Interne nu au reusit sa ajunga la un acord privind un sistem de repartizare a refugiatilor pe baza cotelor obligatorii, care este sustinut de Franta si Germania, dar este respins de state est-europene, ca Ungaria, Polonia, Cehia si Romania.
 

Ministrii nu au ajuns la un acord privind repartizarea a 120.000 de imigranți, numărul suplimentar cerut pentru relocare de către președinte Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

 

Luxemburgul, care detine presedintia semestriala a UE, a declarat dupa intalnirea de luni ca ministrii de Interne ar urma sa aprobe un plan in acest sens la urmatoarea lor reuniune.

 

Klaus Iohannis: Romania nu este de acord cu cotele obligatorii

 

Presedintele Iohannis a declarat, acum cateva zile, ca ministrul de Interne Gabriel Oprea va sustine la urmatorul Consiliu JAI, ”un mandat foarte asemanator cu precedentul: Romania e solidara cu celelalte state membre UE, dar nu putem considera cotele obligatorii o solutie la problema migratiei”.

 

In ce priveste cotele obligatorii de refugiati, Iohannis a subliniat ca exista posibilitatea ca acestea sa fie aplicate, desi “e un scenariu pe care nu ni-l dorim, care nu cred ca ajuta la rezolvarea problemei refugiatilor, dar este un scenariu posibil, si am discutat ce se poate intampla in acest context”.

 

Iar in caz ca aceste cote obligatorii vor fi aplicate, “e clar ca trebuie sa intreprindem ceva. S-a vehiculat ideea - nu s-a luat inca o decizie - de a lua fonduri UE pentru a extinde facilitatile de primire a refugiatilor sau pentru construirea altor centre de primire pentru refugiati”, a mai aratat seful statului roman.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22