Masca nu mai este obligatorie pe aeroporturile din UE și în avioane, începând de luni

L. G. | 11.05.2022

Agenția Europeană pentru Securitate Aeriană și Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor au anunțat că începând de luni masca de protecție nu mai este obligatorie în avioane sau aeroporturi.

Pe aceeași temă

Purtarea măştii de protecţie este însă cea mai bună măsură de prevenţie împotriva covid-19, subliniază EASA şi ECDC.

Cele două instituţii fac acest anunţ într-o actualizare a măsurilor de siguranţă sanitară la călătoria cu avionul.

Actualizarea Protocolului Comun de Securitate Sanitară a Aviaţiei are la bază cele mai noi evoluţii ale pandemiei covid-19 - nivelul vaccinării anticovid şi dobândirea pe cale naturală a imuntăţii - dar şi ridicarea restricţiilor într-un număr tot mai mare de state membre UE, se precizează în comunicat.

În afară de renunţarea la măşti de protecţie, se relaxează măsurile cele mai dure, în vederea unei uşurări a ”poverii” suportate de industria aeriană, însă se menţin măsuri ”adecvate”, anunţă AESA şi ECDC.

”Începând de săptămâna viitoare, măştile faciale nu vor mai fi obligatorii la călătoria cu avionul în toate cazurile, aliniindu-se în linii mari exigenţelor în schimbare ale autorităţilor naţionale din întreaga Europă privind transportul public”, anunţă directorul executiv al EASA Patrick Ky.

”Pentru pasageri şi echipaje este un pas mare înainte în normalizarea călătoriei cu avionul. Însă pasagerii trebuie să se comporte în mod responsabil şi să respecte alegerea celorlalte persoane din jurul lor. Un pasager care tuşeşte şi strănută trebuie să ia în calcul să poarte o mască, pentru liniştea celor aşezaţi în apropiere”, subliniază comunicatul comun.

”Dezvoltarea şi actualizarea continuă ale Protocolului Siguranţei Sanitare în Aviaţie, ţinând cont de pandemia covid-19, le-au oferit călătorilor şi personalului din aviaţie o cunoaştere mai bună a riscurilor transmiterii SARS-CoV-2 şi variantelor acestuia. Riscurile există în continuare, însă am observat că intervenţii nefarmaceutice şi vaccinurile au permis vieţii noastre să înceapă să revină la normal”, declară directoarea ECDC Andrea Ammon.

”Purtarea obligatorie a măştii nu mai este recomandată în toate situaţiile, însă este important să reţinem că o distanţare fizică şi o bună igienă a mâinilor este una dintre cele mai bune metode de reducere a transmiterii” covid-19, subliniază ea.

” Este necesar ca regulile şi cerinţele statelor de plecare şi de sosire să fie respectate şi aplicate în mod consecvent, iar operatorii turistici să aibă grijă să informeze pasagerii cu privire la orice măsură, la timp”, anunţă AESA.

”Importanţa acestor măsuri este necesar să fie comunicată în continuare pasagerilor, pentru siguranţa lor, iar ECDC va continua să colaboreze cu colegii de la EASA pentru a evalua şi modifica recomandările după cum este necesar”, mai anunţă instituția europeană.

Aceste noi recomandări cu privire la masca de protecţie anticovid urmează să intre în vigoare la 16 mai.

Însă regulile urmează să difere, în continuare, în funcţie de companiile aeriene.

De exemplu, în zborurile către şi dinspre destinaţii unde purtarea măştii este obligatorie în transportul în comun este necesar să se încurajeze purtarea măştii în funcţie de recomandări.

Este necesar ca pasagerii vulnerabili să continue să poarte mască de protecţie - în mod ideal de tip FFP2/N95/KN95, care oferă un nivel de protecţie mai mare decât măştile chirurgicale -, indiferent de reglementări.

Pasagerii sunt încurajaţi totodată să respecte măsuri de distanţare socială în interior, inclusiv pe aeroport, se arată în comunicat.

Operatorii aeroportuari este necesar să adopte o abordare pragmatică a acestei măsuri. Ei este necesar să evite să impună măsuri de distanţare socială, în cazul în care acestea conduc la blocaje şi atunci când nu sunt impuse la nivel regional sau naţional, anunţă EASA şi ECDC.

Multe state nu mai cer pasagerilor să prezinte date printr-un formular de localizare a pasagerilor, însă companiile aeriene este necesar să-şi menţină sisteme de colectare de date în aşteptare, pentru a putea pune aceste date la dispoziţia autorităţilor în caz de nevoie, de exemplu atunci când apare o nouă variantă mai periculoasă a virusului.

Personalul aeroportuar, membrii echipajului şi pasagerii este necesar să urmeze recomandările şi cerinţele autorităţilor naţionale ale statului sau regiunii pe care o vizitează, potrivit aceleiaşi surse.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22