Masura radicala a lui Trump: Retrage SUA din Parteneriatul Trans-Pacific in prima zi de mandat

Vlad Toma | 22.11.2016

Donald Trump, presedintele ales al SUA, a anuntat recent ca isi va retrage tara din Parteneriatul Trans-Pacific, in prima sa zi de mandat, printr-un ordin executiv. Presedintele ales a mentionat, printre chestiunile de care se va ocupa in primele 100 de zile, verificarea posibilelor abuzuri legate de vizele celor care intra in SUA, imbunatatirea securitatii SUA, anularea restrictiilor in privinta productiei de energie pe teritoriul SUA pentru a crea locuri de munca etc.

Pe aceeași temă

 

Trump considera ca aceasta acord este un potential dezastru pentru SUA, precizand ca vor fi semnate acorduri bilaterale cu tarile care erau parte a acestui tratat, noile intelegeri avand scopul de a readuce locurile de munca pe teritoriul SUA. Presedintele ales a afirmat ca vrea ca viitoare generatie in materie de productie si inovatie sa aiba loc pe teritoriul SUA.

 

Tratatul Trans-Pacific este un acord comercial semnat intre 12 tari din zona Pacificului, cu exceptia Chinei: SUA, Mexic, Peru, Japonia, Australia, Brunei, Canada, Chile, Malaezia, Noua Zeelanda, Singapore, Vietnam.

 

Donald Trump a promis in campania sa electorala ca va scoata SUA din acest tratat, in timp ce fostul presedinte Barack Obama il considera o realizare esentiala a mandatului sau.

 

Tratatul a fost semnat in 4 februarie 2016, dupa mai multi ani de negocieri, nefiind insa ratificat deocamdata de niciunul dintre statele care l-au semnat. 

 

Tratatul prevedea o micsorare a tarifelor in privinta schimburilor comerciale dintre tarile semnatare si stabilirea mai multor mecanisme care facilitau aceste schimburi. Accentul era pus pe promovarea cresterii economice, pe crearea de noi locuri de munca, pe inovare, productivitate, ridicarea standardelor de viata etc

 

Pe 11 noiembrie, in urma alegerii lui Trump in functia de presedinte, Casa Alba a anuntat ca administratia Obama nu va ratifica acest tratat lasand mana libera viitoarei administratii.

 

Anuntul presedintelui Trump legat de retragerea din acest tratat vine dupa ce Singapore a anuntat ca isi adapteaza legislatia pentru a permite intrarea in vigoare a acestui acord.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22