Medvedev susține că Rusia poate să ocupe Kievul sau Lvov: „Nimic nu este exclus”

L. G. | 24.03.2023

Vicepreședintele consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, a susținut vinri că trupele ruse s-ar putea să fie nevoite să ocupe Kievul sau Lvov, „dacă este necesar”.

Pe aceeași temă

„Nimic nu poate fi exclus. Dacă trebuie să ajungă la Kiev, atunci vor trebui să meargă la Kiev, dacă trebuie să ajungă la Lvov atunci vor trebui să meargă la Lvov, pentru a distruge această infecţie", a declarat Medvedev, fost preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012, citat de RIA Novosti.

Evocând obiectivele campaniei militare ruse, Medvedev a afirmat că Moscova are nevoie de o „fâşie sanitară" la frontiera sa de vest pentru a evita ca teritoriul rus să fie lovit de arme care trag până la „70 până la 100 de kilometri", în interiorul Rusiei.

„Toate obiectivele stabilite pentru protejarea teritoriului nostru, adică a teritoriului Federaţiei Ruse, trebuie să fie atinse", a adăugat el.

Cu o zi în urmă, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a citit un mesaj al dictatorului sovietic Iosif Stalin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru „a-i încuraja” pe şefii întreprinderilor din industria militară să adopte măsuri pentru creşterea producţiei de armament pentru campania militară rusă în Ucraina, potrivit EFE şi Meduza.io.

"Vreau să mă fac auzit şi să luaţi aminte la cuvintele generalisimului. După cum bine ştiţi rezultatele unor astfel de declaraţii au fost impresionante şi, dacă nu ar fi fost aşa, înţelegeţi ce s-ar fi întâmplat', a spus Medvedev, făcând aluzie la execuţiile în masă din acea perioadă, potrivit unei înregistrări video postate pe canalul său Telegram.

"Vă cer să îndepliniţi cu onestitate şi la timp comenzile de furnizare de carcase de tancuri pentru fabrica de tractoare din Celiabinsk. Acum vă cer şi aştept să vă faceţi datoria faţă de Patrie. Peste câteva zile, dacă se va dovedi că nu v-aţi îndeplinit datoria faţă de patrie, voi începe să vă anihilez ca pe nişte criminali care nu respectă onoarea şi interesele patriei lor. Nu trebuie să permitem ca soldaţii noştri să sufere pe front din cauza lipsei de tancuri, în timp ce departe, în spatele frontului, cineva trândăveşte şi se răcoreşte'', le transmitea Stalin conducătorilor întreprinderilor militare de la acea vreme.

Telegrama lui Stalin datează din 17 septembrie 1941, la câteva luni după invazia nazistă a Uniunii Sovietice.

Economia Rusiei rezistă la sancțiuni

Agenția TASS îl citează pe Medvedev care afirmă că sancțiunile impuse Rusiei au un efect limitat asupra economiei.

El spune că „dacă în perioada sovietică s-ar întâmpla ceva asemănător [actualele sancțiuni anti-ruse impuse de Occident], ne-ar fi fost foarte greu, nu ar fi deloc clar cum am fi făcut față.

Dar acum ne-am creat propriul nostru sector agricol modern, competitiv. Sunt foarte mândru de asta. Prin urmare, ne putem hrăni populația. Așa cum îi hrănim și pe alții. Noi nu ne întoarcem către nimeni, ei se întorc către noi.

Și industria civilă trăiește. Unele lucruri sunt mai rapide, altele sunt mai lente, dar în general totul decurge destul de normal.

Medvedev a subliniat că inflația oficială în Rusia este mai mică decât în unele țări europene, spunând: „Simțiți diferența. Ei au declanșat această campanie, au început să se lupte cu noi, iar acum inflația este de 15-20% în unele țări. Ei bine, de asta au nevoie.”

Obuze cu uraniu sărăcit

De asemenea, Medvedev, i-a cerut poporului Ucrainei să se gândească dacă îşi doreşte să deschidă cutia Pandorei, permițându-le țărilor occidentale să livreze țării lor obuze cu uraniu sărăcit.

”Consider că, în momentul de față, ar fi indicat chiar și populația, care a rămas în granițele statului ucrainean, să-şi pună întrebarea dacă vor să fie utilizată astfel de muniţie, pentru că ei sunt cei care deschid cutia Pandorei”, a afirmat Medvedev, informează Rador.

Dmitri Medvedev a mai spus că furnizarea de arme străine către Ucraina apropie apocalipsa nucleară. El a menționat că amenințarea cu un conflict nuclear în lume ”nu a trecut, ci a crescut”.

Pe 21 martie, Annabel Goldie, secretar de stat în cadrul Ministerului britanic al Apărării, a declarat că Londra va trimite Forțelor Armate ale Ucrainei obuze de uraniu sărăcit, în cadrul asistenței militare oferite Kievului.

Acest anunţ a provocat o reacție virulentă din partea Moscovei, inclusiv din partea președintelui rus, Vladimir Putin, și a ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu.

NATO, participant direct la conflict

Dmitri Medvedev a afirmat că Alianța Nord-Atlantică este implicată în mod direct în conflictul ucrainean, folosind în acest scop armata NATO, care numără 3,6 milioane de militari, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI

Potrivit lui Medvedev, analiștii NATO au recunoscut participarea NATO la ostilități. 'Ei [NATO] participă, evident, într-un fel la un conflict hibrid și ei nu mai ascund acest fapt. Au o populație de 800 de milioane de persoane, care furnizează echipamente militare, arme și bani regimului de la Kiev', a subliniat politicianul rus.

"O merită", a spus Dmitri Medvedev, care a adoptat cel mai belicos şi agresiv limbaj împotriva Ucrainei şi a Occidentului de la începutul conflictului în Ucraina, mergând până la a ameninţa cu bombardarea Curţii Penale Internaţionale (TPI) după ce aceasta a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin.

Medvedev susţine că Rusia are "suficientă muniţie" şi că industria militară şi-a crescut de zece ori ritmul de producţie în unele uzine, deşi serviciile de informaţii occidentale şi ucrainene afirmă contrariul, în special în ceea ce priveşte rachetele de croazieră Kalibr şi rachetele Iskander, notează EFE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22