Medvedev: Tensiunile dintre Rusia și Occident sunt mai mari decât cele din 1962 - criza rachetelor

Redactia | 03.07.2023

Dmitri Medvedev a declarat că actuala confruntare cu Occidentul va dura „decenii” iar conflictul cu Ucraina ar putea să devină permanent, relatează Reuters,

Pe aceeași temă

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat, într-o publicaţie guvernamentală de la Moscova, că actuala confruntare cu Occidentul va dura "decenii", iar conflictul cu Ucraina ar putea deveni "permanent", semnalează luni agenţia Reuters.

Considerat în trecut de occidentali un liberal, adept al modernizării, el este acum unul din cei mai vocali susţinători ai liniei dure, din poziţia de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate.

Într-un articol scris pentru ziarul guvernamental Rosiskaia Gazeta, Medvedev apreciază că tensiunile dintre Moscova şi Occident sunt "mult mai mari" decât cele din 1962, când Uniunea Sovietică a instalat rachete nucleare în Cuba, iar omenirea s-a aflat la un pas de un război atomic. În prezent, afirmă el, un astfel de conflict este "destul de probabil", însă nu sunt şanse să existe un învingător.

Nu este prima oară când Medvedev susţine că sprijinul occidental pentru Ucraina creşte riscul de război nuclear, reaminteşte Reuters.

"Obiectivul nostru este simplu - să eliminăm ameninţarea aderării Ucrainei la NATO. Şi vorm reuşi. Într-un fel sau altul", afirmă fostul prim-ministru şi şef de stat. Rusia consideră că îi este în joc existenţa însăşi, iar cum regula NATO este de a nu primi noi membri angrenaţi în dispute teritoriale, conflictul cu Ucraina ar putea ajunge "permanent", apreciază el.

Singura modalitate de dezamorsare a tensiunilor ar fi negocieri de pace, care ar fi dificile, consideră Medvedev.

Ucraina refuză să negocieze înainte de o retragere completă a forţelor ruse de pe teritoriul său, iar SUA, cel mai mare susţinător financiar şi militar al ucrainenilor, au promis că vor fi alături de aceştia oricât este nevoie, menţionează Reuters.

"Confruntarea va fi foarte lungă şi este prea târziu pentru îmblânzirea recalcitranţilor (adică a noastră). Confruntarea va dura decenii", este concluzia lui Medvedev, care are în vedere divergenţele acute legate de Ucraina, de viitorul omenirii şi de ordinea mondială.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22