Merkel, somata de aliatii bavarezi sa reduca numarul refugiatilor primiti in Germania

Iulian Popescu | 20.11.2015

Liderul conservatorilor bavarezi (CSU), Horst Seehofer, i-a cerut Angelei Merkel să limiteze numărul refugiaților primiți în țară, exigență formulată în numele "intereselor naționale" care divizează profund tabăra conservatoare.

Pe aceeași temă

 

"Vrem control, vrem ordine, dar vrem, de asemenea, o limită. Iar aceasta, în numele intereselor naționale", a declarat ministrul-președinte al landului Bavaria, Horst Seehofer, cu prilejul congresului conservatorilor bavareziscrie Agerpres.

 

"Sper că vom reuși să ne înțelegem", s-a adresat el în aplauzele participanților cancelarului federal, care l-a ascultat în tăcere, la câțiva metri distanță, în picioare, fără să reacționeze.

 

În timp ce Germania așteaptă în acest an între 800.000 și un milion de solicitanți de azil în 2015, această "sarcină istorică" nu se va "bucura pe termen lung de sprijinul populației" dacă țara nu își fixează o "limită superioară", a subliniat șeful Uniunii Creștin-Sociale (CSU).

 

Exigențele Bavariei, land din sudul Germaniei prin care tranzitează imensa majoritate a migranților, nu au nimic nou, dar pentru moment rezistă tuturor negocierilor intervenite în cadrul coaliției la putere.

 

Luând cuvântul înaintea lui Horst Seehofer, Angela Merkel a refuzat vineri încă o dată orice "plafon național fixat unilateral" pentru primirea solicitanților de azil și a păstrat poziția afișată în ultimele două luni, pentru că ar fi contrar legislației internaționale, care nu prevede plafoane pentru acordare protecției necesare celor aflați în nevoie.

 

Cancelarul, care se confruntă cu cea mai gravă criză politică internă din cei zece ani la putere, intenționează totuși să "reducă numărul de refugiați", însă prin intermediul unei "soluții internaționale și europene" în conformitate cu "interesele tuturor".

 

Pentru aceasta, ea apără ideea unui acord cu Turcia, constând în stabilirea unui contingent global de migranți primiți legal în UE și apoi să îi repartizeze în fiecare stat membru potrivit unii sistem de cote.

 

De altfel, această poziție a primit vineri sprijinul din partea principalilor miniștri social-democrați din guvernul federal, vicecancelarul Sigmar Gabriel și ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier, într-un articol apărut în revista Spiegel, citat de Agerpres.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22