Mii de membri ai forţelor de securitate, demişi de Erdogan după puciul eşuat din Turcia

E.b. | 17.08.2016

În Monitorul Oficial al Turciei au fost publicate, miercuri dimineaţă, două decrete, emise de preşeşedintele Recep Tayyip Erdogan. Sunt demişi din funcţie peste 2.000 de poliţişti, sute de militari, precum şi membrii ai BTK (autoritatea de tehnologie a comunicaţiilor). Măsura e legătă de presupusa implicare a acestor cadre în organizarea loviturii de stat din noaptea de 15-16 iulie, transmite Reuters.

Pe aceeași temă

 
Cele două decrete includ o decizie de a închide autoritatea din domeniul comunicaţiilor, precum şi noua atribuţie a preşedintelui Erdogan de a-l numi pe liderul forţelor armate, conform News.ro.

 

Peste 81.000 de funcţionari publici au fost suspendaţi din funcţie pentru legături cu mişcarea clericului musulman, printre care se numără judecători, procurori, soldaţi, poliţişti, academicieni, medici, profesori universitari, oameni de afaceri, funcţionari, precum şi jurnalişti. 

 

De asemenea, 17.740 de persoane au fost arestate şi puse sub acuzare pentru rolul jucat în orchestrarea loviturii de stat.

 

În noaptea de 15-16 iulie, o facţiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susţinut că vor să protejeze statul turc de influenţele islamice pe care înceracă să le introducă liderul de stat. Lovitura de stat a eşuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susţinători ai preşedintelui au ieşit în stradă.

 

Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat, care dezminte toate acuzaţiile şi susţine că se va întoarce pe teritoriul turc doar atunci când vinovăţia sa este demostrată de un organ de investigaţie independent.

 

Statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul ”inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22