Mii de oameni se calcă în picioare pentru o bucată de pâine la granița dintre Polonia și Belarus

Laurentiu Gheorghe | 11.11.2021

Țările Baltice avertizează asupra pericolului unui conflict militar din cauza „escaladării deliberate” a crizei migranților din Belarus la granița cu Polonia.

Pe aceeași temă

„Migranții blocați în Belarus au aruncat cu pietre și bucăți de lemn către polițiștii de frontieră polonezi și au folosit trunchiuri de copaci pentru a încerca să spargă un gard de sârmă ghimpată lângă satul polonez de nord-est Kuznica în noaptea dinspre miercuri și joi, într-o încercare de a pătrunde cu forța în UE, au declarat joi autoritățile de la Varșovia”, a scris Reuters.

Situația este considerată suficient de urgentă pentru ca miniștrii apărării din Lituania, Letonia și Estonia să se reunească și să semneze o declarație comună prin care să condamne Belarus pentru folosirea migranților ca o armă. Reacția Țărilor Baltice vine după ce oficialii polonezi l-au acuzat pe președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, că a trimis migranți musulmani în UE într-un „război hibrid” și ca represalii pentru sancțiunile occidentale.

În comunicatul comun se condamnă „escaladarea deliberată a agresiunii hibride în curs a regimului din Belarus, care reprezintă o amenințare gravă la adresa securității europene”.

„Acest lucru crește posibilitatea unor provocări și incidente grave care s-ar putea răspândi și în rândul armatei”, se mai spune în declarația comună.

Mii de imigranți se află acum într-o situație disperată, fără hrană și adăpost în condițiile în care temperaturile au scăzut rapid, relatează CNN.

Imigranții ajunși la granița dintre Belarus și Polonia au încercat de sute de ori să treacă frontiera însă au fost respinși de fiecare dată de soldații polonezi trimiși pentru a proteja granița UE.

Grănicerii polonezi afirmă că au înregistrat 468 de tentative de trecere a frontierei de către migranți doar miercuri, și aproape 600 în ziua anterioară, o parte din acestea fiind „eforturi pe scară largă” a unor grupuri de peste 100 de persoane care au încercat să taie gardul ridicat la granița estică a Uniunii Europene.

Un purtător de cuvânt al grănicerilor polonezi a declarat săptămâna aceasta pentru CNN că unii migranți au fost împinși înspre bariere de forțele de securitate bieloruse.

Un număr mare de persoane se află acum în partea bielorusă a trecerii de frontieră de la Kuznica pe care autoritățile au închis-o marți.

Jurnaliștii și voluntarii organizațiilor umanitare nu pot călători în zonă din cauza unei zone de excluziune care a intrat în vigoare după ce Polonia a declarat starea de urgență. Doar rezidenților locali li se permite să intre în zonă după ce își prezintă documentele de identitate.

Însă imagini distribuite pe platformele social media, surprinse de cealaltă parte a frontierei arată amploarea crizei umanitare, mii de persoane călcându-se în picioare pentru a primi din puținele alimente oferite de autoritățile bieloruse.

Toate informațiile arată înspre faptul că acești migranți din Orientul Mijlociu au fost ademeniți în Belarus cu promisiunea că vor putea intra în Uniunea Europeană și că autoritățile bieloruse le-au oferit zboruri gratuite până în țară.

Oficiali europeni din domeniul apărării afirmă că aceasta este o nouă tactică de război hibrid folosit de Minsk împotriva UE și că Rusia ar avea un rol important în orchestrarea crizei.

Blocul comunitar pregătește deja o rundă nouă de sancțiuni care să vizeze companiile aeriene și oficialii implicați în transportarea acestor migranți în Belarus.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22