Ministerul rus al Apărării: Rusia si SUA isi vor coordona atacurilor aeriene din Siria

Paul Cristescu | 07.10.2015

Generalul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a declarat ca Rusia va da curs propunerilor americane vizând coordonarea loviturilor sale aeriene în Siria cu cele ale coaliției internaționale conduse de SUA.

Pe aceeași temă

 

'Ministerul rus al Apărării a răspuns la solicitările Pentagonului și a examinat în profunzime propunerile americane privind coordonarea operațiunilor (desfășurate) în cadrul luptei împotriva grupării teroriste Statul Islamic pe teritoriul sirian', a afirmat generalul Konașenkov, citat de Agerpres.

 

'În general, aceste propuneri pot fi puse în aplicareÎncercăm doar să mai clarificăm unele detalii tehnice, care vor fi discutate astăzi de către reprezentanți ai Ministerului rus al Apărării și ai Pentagonului la nivel de experți'.

 

Militarii americani pot oricând să-i contacteze pe omologii lor ruși pentru a clarifica orice problemă legată de operațiunea aeriană a Rusiei în Siria, a declarat, la rândul său, marți, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de Interfax. Ministerul rus al Apărării manifestă o deschidere fără precedent față Occident în legătură cu operațiunea aeriană în Siria, a adăugat ea.

 

'În cazul în care apar 'dacă', 'probabil' , 'posibil', 'se pare', puteți suna (la Moscova) pentru a verifica și a risipi îndoielile, iar în public să veniți deja cu evaluare precisă, exactă', a recomandat reprezentanților Pentagonului purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, potrivit Interfax.

 

CITITI SI: Reuters: Un general iranian a vizitat Moscova in iulie pentru a pregati interventia militara ruso-iraniana din Siria

 

Context

 

Oficiali americani și ruși au discutat săptămâna trecută, la cererea Rusiei, modalități de a evita orice potențial incident în spațiul aerian sirian insa până acum discuțiile ruso-americane nu s-au soldat cu vreun rezultat.

 

Moscova a bombardat marți 12 ținte legate de gruparea jihadistă Statul Islamic în zona din jurul orașului Deir Ezzor (est), precum și poziții ale grupării în provinciile Damasc, Idleb și Latakia, potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de AFP.

 

După ce o sursă anonimă siriană, citată de France Presse și alte media internaționale, a indicat că aviația rusă a bombardat marți ținte ale Statului Islamic la Palmira și în jurul orașului antic, Ministerul rus al Apărării a venit cu o dezmințire, negând acuzațiile că ar fi atacat situri civile și a insistat că lovește 'strict infrastructura' Statului Islamic. 'Jihadiștii distrug monumente istorice, noi nu procedăm la fel', a insistat un reprezentant al Ministerului rus al Apărării, care nu a exclus ca Statul Islamic să pună la cale provocări prin distrugerea de situri istorice sau moschei pentru a da vina pe partea rusă.

 

Ziua de ieri a fost de asemenea marcată de creșterea tensiunilor între Moscova și Ankara, în contextul în care Turcia acuză Rusia de încălcarea repetată a spațiului său aerian în ultimele zile.

 

Turcia, care se opune cu fermitate președintelui sirian Bashar al-Assad, susținut de Moscova, l-a convocat de două ori în ultimele două zile pe ambasadorul rus la Ankara pentru a avertiza Moscova că 'va fi răspunzătoare' dacă un astfel de incident se mai repetă.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22