Ministrul britanic al Apărării: Putin va declara „război total” Ucrainei „în câteva zile”

L. G. | 01.05.2022

Vladimir Putin urmează să declare „război total” Ucrainei „în câteva zile”, pentru a permite Rusiei să decreteze o mobilizare generală a populației, potrivit unor surse ruse și oficialilor occidentali.

Pe aceeași temă

Comandanții armatei ruse - frustrați că invazia din Ucraina a intrat în a treia lună - au cerut președintelui rus să declare război, ceea ce ar permite o mobilizare generală a trupelor ruse și o intensificare a conflictului militar, scrie cotidianul britanic, Dailymail.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că președintele rus ar putea folosi parada de Ziua Victoriei din 9 mai pentru a anunța mobilizarea în masă a cetățenilor apți pentru un asalt final în Ucraina.

Declarația ministrului britanic vine după ce fostul șef al NATO, Richard Sheriff, a avertizat că Occidentul trebuie să „se pregătească” pentru un război cu Rusia în „cel mai pesimist scenariu” în Ucraina.

Vladimir Putin urmează să declare „război total” Ucrainei „în câteva zile” pentru a permite Rusiei să decreteze o mobilizare generală a populației

Cotidianul the Telegraph scrie că „Militarii sunt revoltați că asaltul asupra capitalei Kiev a eșuat” citând o sursă din cadrul armatei ruse. „Comandanți din armata rusă caută să îndrepte eșecurilor din trecut și vor să meargă mai departe în Ucraina”, susține aceeași sursă.

La începutul săptămânii au existat informații conform cărora armata este nemulțumită că Putin a restrâns invadarea Ucrainei și a cerut o nouă escaladare a războiului.

Vineri, Wallace a declarat că Putin ar putea să declare un nou război împotriva „naziștilor” cu ocazia paradei militare de Ziua Victoriei, zi care marchează pentru Moscova înfrângerea Germaniei în cel de al Doilea Război Mondial.

Având în vedere că armata rusă a eșuat în primul val cucerirea unor obiective militare importante, Moscova și-a re-concentrat eforturile pentru ocuparea Donbasului în estul Ucrainei, cât și în sud pe coasta Mării Negre.

Cu toate aceste, la fel ca în primele săptămâni ale invaziei, armata rusă întâmpină o rezistență puternică din partea unităților ucrainene, avansul fiind puternic încetinit.

Unii analiști anticipau că Putin ar fi dorit ca pe 9 mai să fie în poziția pentru a anunța într-o formă sau alta o victorie în Ucraina. Dar având în vedere că au rămas mai puțin de 10 zile, acest lucru este puțin probabil să se mai întâmple.

În schimb, dl Wallace a declarat pentru LBC Radio că Putin ar putea profita de ocazie pentru a declara un nou război cui va chema naziștii lumii pentru a-și galvaniza populația într-un alt impuls împotriva apărătorilor ucraineni.

În schimb, cum a declarat ministrul Apărării din UK pentru LBC Radio, Putin va profita de ocazie pentru declara un nou război împotriva „nazismului” ca să poată să obțină suportul popular pentru ofensiva împotriva Ucrainei.

„Nu aș fi surprins... dacă va declara chiar în data de 1 mai că „acum suntem în război cu naziștii lumii și trebuie să mobilizăm în masă poporul rus”, a spus domnul Wallace vineri dimineață.

Domnul Sherriff a spus astăzi că Rusia ar putea să își dubleze abordarea față de Ucraina, insistând oamenilor săi că este abordarea corectă.

Fostul comandant NATO, Richard Sheriff, a declarat sâmbătă că Rusia ar putea să-și dubleze efectivele din Ucraina, explicând populației că aceasta este abordarea corectă. El a declarat pentru BBC Radio că „Cel mai rău caz (pentru Occident – n.r.) este războiul cu Rusia. Pregătindu-se pentru cel mai rău caz, cel mai probabil Putin va fi descurajat, deoarece, în cele din urmă, Putin respectă forța”.

Aliații Ucrainei și-au sporit masiv sprijinul pentru Kiev, în timp ce luptele aprige continuă în Donbas, generalii ucraineni spunând că Rusia suferă pierderi „colosale” în bătălia crucială pentru Donbas.

Oleksiy Arestovych, un veteran al serviciilor secrete ucrainene devenit consilier prezidențial, a recunoscut că armata sa a suferit „pierderi mari” pe câmpurile de luptă din est, dar a insistat că pierderile Rusiei sunt „mult, mult mai grave”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22