Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, anunță ruperea alianței și alegeri anticipate

Dora Vulcan | 09.08.2019

Ministrul de Interne Matteo Salvini, a cerut joi alegeri anticipate cât mai "rapide" posibil, decretând destrămarea coaliției aflate la guvernare, scrie AFP.

Pe aceeași temă

Lider al unuia dintre cele două partide care fac coaliția de guvernare, Salvini a cerut alegeri anticipate, aruncând în aer coaliția de extremă dreaptă și pupulistă aflată la putere de 14 luni și Italia în incertitudine.

"Să mergem cât mai rapid la Parlament pentru a lua act că nu mai există majoritate (...) și să dăm rapid cuvântul alegătorilor", a cerut Matteo Salvini joi seară într-un comunicat, difuzat după o serie de întâlniri cu lideri politici, după care și-a lansat campania electorală într-un miting la Pescara.

Anuntul brutal al liderului extremei drepte l-a luat prin surprindere pe fostul său aliat, Luigi Di Maio, liderul Mișcării Cinci Stele (M5S, antisistem), relatează AFP.

"Este inutil să mergem mai departe cu „nu” și dispute, ca în aceste ultime săptămâni, italienii au nevoie de certitudini și și de un guvern care lucrează", a adăugat el. În întreaga zi, au avut loc consultări între premierul Giuseppe Conte și președintele Sergio Mattarella și între Conte și Salvini.

Matteo Salvini a făcut o aluzie transparentă la aliații săi din Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem) și ministrul Infrastructurilor, Danilo Toninelli, care se opune ferm proiectului trenului de mare viteză Lyon-Torino.

Criza din coaliție a fost declanșată de cel mai recent vot legat de această linie feroviară.

M5S s-a trezit singura care a votat această legătură franco-italiană, în timp ce Liga a susținut două moțiuni ale opoziției în favoarea proiectului.

Crizele din Italia nu se produc în general vara, dar Matteo Salvini consideră că acest lucru nu are importanță.

"Vacanțele nu pot fi o scuză pentru a pierde timp și parlamentarii pot reveni la muncă săptămâna viitoare, așa cum o fac milioane de italieni, cu condiția să nu vrea să-și salveze privilegiile", a încheiat el.

Senatul și Camera Deputaților și-au terminat sesiunile și ar urma să revină la muncă în septembrie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22