Moartea președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, confirmată oficial

Redactia | 20.05.2024

Luni dimineață au fost anunțate oficial decesele președintelui iranian Ebrahim Raisi și a ministrului de Externe Hossein Amir-Abdollahian în accidentul de elicopter petrecut la granița cu Azerbaidjan.

Pe aceeași temă

Salvatorii de la Semiluna Roşie au recuperat corpurile victimelor accidentului de elicopter, inclusiv pe cel al preşedintelui Raissi. Potrivit presei locale, acestea vor fi trimise la Tabriz, capitala regiunii.

Accidentul s-a produs pe un munte din regiunea Varzaghan, în nord-vestul Iranului, în condiţii meteo dificile care au încetinit foarte mult sosirea serviciilor de urgenţă.

Potrivit agenţiei iraniene de ştiri Tasnim, cel puţin opt persoane au fost ucise. Pe lângă preşedintele Ebrahim Raissi, printre victime se numără ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, guvernatorul Azerbaidjanului de Est Malek Rahmati şi ayatollahul din Tabriz Mohammad Ali Al-e-Hashem. Numele celor doi piloţi şi al unui mecanic de la bord nu au fost dezvăluite

Bursa de Valori de la Teheran (TSE) a suspendat luni dimineaţă tranzacţiile, în urma informaţiilor privind moartea preşedintelui ţării, potrivit agenţiei ruse de presă TASS.

Toți ocupanții elicopterului au murit

După ce a avut o reuniune de urgenţă luni dimineaţă, cabinetul guvernului iranian a emis o declaraţie în care anunță „martiriul" pasagerilor elicopterului. „Ayatollahul Ebrahim Raissi şi delegaţia care îl însoţea au căzut ca martiri", se arată în comunicat.

„Preşedintele poporului iranian, care nu a făcut altceva decât să servească marele popor iranian pe calea progresului ţării, şi-a ţinut promisiunea şi şi-a sacrificat viaţa pentru naţiune", a declarat Guvernul Republicii Islamice.

Guvernul dă asigurări că moartea preşedintelui Raissi nu va provoca "nici cea mai mică perturbare în administraţia" ţării. „Asigurăm naţiunea noastră loială, recunoscătoare şi iubită că drumul onoarei şi al serviciului va continua (...) cu ajutorul lui Dumnezeu Atotputernic şi în compania unui popor cinstit", conchide cabinetul, asigurând că "nu vor exista lacune în gestionarea ţării".

Articolul 131 din Constituţia iraniană prevede că „în cazul decesului, demiterii, demisiei, absenţei sau bolii preşedintelui Republicii (...) pentru mai mult de două luni, prim-vicepreşedintele Republicii, sub rezerva aprobării liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, îşi va asuma puterile şi responsabilităţile preşedintelui".

Din 2021, prim-vicepreşedintele Republicii Iran este Mohammad Mokhbér, fost director al unei bănci iraniene şi fost viceguvernator al provinciei Khuzestan din vestul ţării. El devine astfel preşedinte interimar pentru o perioadă maximă de cincizeci de zile.

Raisi, era candidat pentru postul de lider suprem

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, un lider conservator, văzut ca potenţial succesor al liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a fost ucis într-un accident de elicopter în zona muntoasă din apropierea graniţei cu Azerbaidjanul, au anunţat luni oficiali şi mass-media de stat, relatează Reuters.

Epava carbonizată a elicopterului care s-a prăbuşit duminică, în care se aflau Raisi şi ministrul de externe Hossein Amirabdollahian, a fost găsită luni dimineaţa devreme, după o căutare peste noapte în condiţii de viscol.

"Preşedintele Raisi, ministrul de externe şi toţi pasagerii din elicopter au fost ucişi în accident", a declarat pentru Reuters un oficial iranian de rang înalt, care a cerut să nu fie numit din cauza caracterului sensibil al problemei.

Agenţia de ştiri a statului iranian, IRNA, a declarat că Raisi zbura cu un elicopter Bell 212 fabricat în SUA.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, a fost ales preşedinte în 2021 şi, de la preluarea mandatului, a ordonat o înăsprire a legilor privind moralitatea, a supervizat o represiune sângeroasă a protestelor antiguvernamentale şi a făcut presiuni puternice în discuţiile nucleare cu puterile mondiale.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22