Moldova. Liderul PDM: Desemnarea facuta de Timofti impinge tara spre alegeri anticipate

Iulian Popescu | 14.01.2016

Preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu, susţine că decizia lui Nicolae Timofti de a-l desemna pe Ion Păduraru candidat la funcţia de premier al ţării împinge ţara spre alegerile anticipate.

Pe aceeași temă

 

Marian Lupu a declarat joi seara, după ce președintele Nicolae Timofti la desemnat pe secretarul general al președinției la funcția de premier, că alegerea survine unei anumite succesiuni a evenimentelor.

 

Lupu a aflat că s-a semnat decretul de desemnare a lui Ioan Pădurare ca premier în timp ce se afla în drum spre Condrița, unde se află reședința președintelui și unde fuseseră invitați de Timofti pentru a discuta impasul în care s-a ajuns.

 

"Nu s-a discutat această candidatură. Este o decizie surprinzătoare. Nu demult după discuţiile pe care le-am cu instituţia prezidenţială am fost invitaţi la preşedenţie pentru a discuta o alta candidatură. La jumătate de drum am fost  informaţi că situaţia s-a schimbat, iar la scurt timp s-a emis decretul.Mai multe detalii vom da mâine dimineaţă.Această decizie întradevăr care probabil ţine cont de împingerea Moldovei spre alegerile anticipate. Aceste candidat nu întruneşte voinţa fracţiunilor şi sunt şi alte cusururi. Vom face o analiză serioasă şi vom veni mâine cu o poziţie din partea amajorităţii parlamentare,  care a existat şi continuă să existe", a declarat Lupu, citat de Unimedia.

 

Secretarul general al președinției, Ion Păduraru, a fost desemnat joi seara candidat la funcția de premier al țării de președintele Nicolae Timofti, scrie Publika.md.

 

Ion Păduraru, de profesie jurist, s-a născut la 18 ianuarie 1961 în satul Tâpleștești din raionul Sângerei. Acesta este căsătorit și are doi copii.

 

Păduraru a ocupat și funcția de ministru al Justiției în Guvernul Ciubuc II, dar și în Executivul condus de către Ion Sturza.

 

El ocupă funcția de consilier al președintelui Nicolae Timofti din aprilie 2012.

 

***

 

Noua coalitie de guvernare formata în Parlamentul de la Chişinau în jurul Partidului Democrat l-a propus joi a doua oara pe oligarhul Vlad Plahotniuc pentru functia de premier, după ce preşedintele Nicolae Timofti a refuzat să-l desemneze, invocând lipsa de integritate a acestuia si cerand renumararea semnaturilor din majoritatea crae l-a propus pe oligarh.

 

Comunicatul oficial in care Nicolae Timofti cere renumararea semnaturilor pana la ora 21.00:

 

“Președintele ‪‎Timofti solicită majorității parlamentare reconfirmarea semnăturilor în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru. Luând în considerare declarațiile făcute astăzi, 14 ianuarie a.c., în spațiul public de către unii deputați, semnatari ai Declarației de susținere a domnului Vladimir Plahotiniuc la funcția de prim-ministru, prin care respectivii deputați au anunțat că își retrag semnăturile de pe Declarația menționată, președinele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, solicită majorității parlamentare constituite recent dintr-un număr de 56 de deputați reconfirmarea pe parcursul zilei de astăzi, 14 ianuarie a.c., până la ora 21.00, a semnăturilor acordate în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru, în vederea întrunirii condițiilor de formalizare a majorității parlamentare, potrivit Hotărârii Curții Constituționale de pe data de 29 decembrie 2015, i.e. „...necesitatea constituirii în mod transparent a majorității parlamentare, pentru ca alegătorul să poată identifica actorii politici cărora le revine responsabilitatea politică pentru actul de guvernare. Din aceste considerente, majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu identificarea deputaților care o constituie, cu specificarea disponibilității de a susține o candidatură pentru funcția de prim-ministru și cu notificarea oficială în adresa președintelui Republicii ‪‎Moldova”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22