Moldovagaz scumpește gazele în Republica Moldova, la o zi de la reținerea lui Dodon, omul Moscovei

Redactia | 25.05.2022

Moldovagaz, controlată de compania rusă Gazprom, a cerut miercuri Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică (ANRE) majorarea prețurilor la gazele naturale primite din Rusia.

Pe aceeași temă

Facturile moldovenilor ar urma să se mărească, astfel, cu 58%-70%, până la 24 de lei moldovenești [circa 6 lei românești] pentru un metru cub de gaze consumat, chiar de la 1 iunie.

Mișcarea Moldovagaz, subsidiara Gazprom în Republica Moldova, vine la doar o zi după reținerea fostului președinte prorus Igor Dodon. Moscova a anunțat marți că va urmări cu atenție acest caz și a cerut respectarea drepturilor lui Igor Dodon.

De altfel și Igor Dodon a lansat deja narațiunea potrivit căreia reținerea sa nu va duce la ieftinirea prețurilor și ieșirea din situația economică dificilă a Republicii Moldova din prezent, fapt ce nu are legătură cu vreun act politizat, ci cu prezumtivele acte de corupție și trădare de patrie pe care procurorii i le incriminează.

Conform solicitării Moldovagaz, prețul la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune medie ar urma să crească cu peste 65% pentru un metru cub, iar la cele de presiune înaltă cu peste 67%. De asemenea, în cazul rețelelor de transport gaze, tariful ar urma să fie majorat de ANRE cu aproximativ 70%.

„Conform proiectul calculelor prezentate, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie majorat de la 14.060 de lei moldovenești până 22.229 de lei pentru o mie de metri cubi sau cu 58,1% mai mult”, motivează Moldovagaz către ANRE cerere de scumpire a tarifelor.

Moldovagaz mai precizează principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție a gazelor și că scumpirea facturilor pentru consumatori este necesară pentru a putea achita Gazpromului pentru gazele furnizate.

Moldovagaz estimează un preț mediu anual de 941 de dolari per mia de metri cubi, ceea ce ar cu 58% mai mult decât tarifele estimate la începutul acestui an de 621 de dolari americani.

Conform volumul de gaze achiziționat de la Gazprom, Republica Moldova va plăti pe calculele din acest moment până la finele lui 2022 către Gazprom suma de 1,05 miliarde de dolari pentru gazul rusesc. Gazprom controlează un pachet majoritar de circa 64% din acțiunile companiei Moldovagaz, în timp ce statul Republica Moldova mai controlează doar 35%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22