Mărturii cutremurătoare după atacul din Turcia: Se căţărau peste cadavre pentru a scăpa

E.b. | 01.01.2017

Autorităţile turce au anunţat că 39 de persoane şi-au pierdut viaţa, în vreme ce alte 69 au fost rănite după ce un atacator înarmat necunoscut a deschis focul în clubul Reina, în timp ce 500-600 de persoane sărbătoreau trecerea dintre ani pe malul european al Bosforului.

Pe aceeași temă

 

 

Acum, martorii rememorează haosul şi panica oamenilor care încercau să scape cu viaţă din clubul Reina, relatează Hurriyet Daily News, preluat de News.ro.


Fotbalistul Sefa Boydaş - care joacă pentru echipa Beylerbeyispor din Liga a III-a - susţine că mai multe persoane au leşinat pur şi simplu atunci când au auzit primele focuri de armă, iar oamenii se călcau în picioare şi se căţărau peste cadavre pentru a scăpa cu viaţă din clubul de noapte, care este situat în districtul Ortakoy.

 

 

Tragea la întâmplare în cei 500-600 de oameni din club

 

 

Boydaş a menţionat că intrase în club alături de două prietene cu doar zece minute înainte. Una dintre prietenele sale s-a prăbuşit din cauza şocului atunci când bărbatul înarmat a început să tragă la întâmplare în cei 500-600 de oameni aflaţi în local.


”Tocmai ne găsisem un loc, în apropierea uşii era foarte mult praf şi fum. Apoi au început focurile de armă şi multe fete au leşinat. Ei spun că au murit 35 sau 40 de oameni, dar cred că sunt mai multe victime pentru că atunci când mergeam oamenii se căţărau peste alţii”, a  explicat fotbalistul din Istanbul.


Sefa Boydaş a încercat să scape ţinând-o de mână pe prietena sa, dar aceasta a leşinat din cauza şocului şi a cărat-o pe spate până la ieşirea din clubul Reina.


De asemenea, sportivul susţine că era imposibil să auzi ce spunea atacatorul, din cauza ţipetelor puternice.


Chiar dacă ţipa, nici atunci nu ai fi auzit nimic pentru că ţipetele mulţimii erau de o sută de ori mai puternice”, a explicat Boydaş.


Iniţial, presa turcă a relatat că atacatorul necunoscut a vorbit în limba arabă atunci când a intrat în clubul Reina.


Peste 60 de ambulanţe au intervenit la locul atacului armat, iar paramedicii încercau să-i trateze pe răniţii îmbrăcaţi în haine de sărbătoare.


Am venit aici ca să ne distrăm, dar totul s-a transformat imediat în haos şi într-o noapte de groază”, a declarat italianul Maximilien.


Rudele celor care petreceau în local s-au adunat de la primele ore ale dimineţii în apropierea clubului Reina. 


Sora mea era înăuntru. Am primit un apel şi mi-a spus că este înăuntru. Am auzit focurile de armă. Nu am reuşit să dau de ea după asta”, susţine o femeie.


Martorii suţin că atacatorul avea mai multe arme cu ţeavă lungă, iar autorităţile au lansat o operaţiune masivă pentru capturarea acestuia.

 

 

Serviciile secete americane au avertizat

 

 

”Atacatorul criminal a intrat în clădire cu un Kalaşnikov. Seviciile secrete americane au avertizat în urmă cu o săptămână cu privire la un asemenea incident şi măsuri de securitate au fost luate pentru a evita un atac, inclusiv pe faleză. Şi uitaţi ce s-a întâmplat”, a declarat proprietarul clubului Reina, Mehmet Kocarslan.


Atacul armat a avut loc în jurul orei locale 01.30, când aproximativ 500 - 600 de persoane sărbătoreau trecerea dintre ani în în clubul Reina, aflat pe malul european al Bosforului. 


Un terorist cu o armă care avea ţeavă lungă... a dus la capăt în mod brutal şi sălbatic acest atac, după ce a deschis focul spre persoane care erau aici pur şi simplu pentru a sărbători Anul Nou”, a declarat guvernatorul din Istanbul, Vasip Sahin.


Conform autorităţilor, atacatorul a intrat în clubul de noapte îmbrăcat în costum de Moş Crăciun şi a împuşcat mai întâi un poliţist şi un civil care erau în faţa localului din Istanbul.

 

Clubul Reina este unul select, fiind frecventat şi de foarte mulţi cetăţeni străini, şi este situat pe malul european al Bosforului, lângă primul pod construit peste strâmtoarea care separă Europa de Asia.

 

La Istanbul, până la 25.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în perioada sărbătorilor de iarnă.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22