Muntenegru: Mii de persoane au cerut demisia președintelui Milo Djukanovici

Redactia | 17.03.2019

Mii de muntenegreni au demonstrat sâmbătă la Podgoriţa cerând demisia preşedintelui Milo Djukanovici şi a guvernului, pe care îi acuză de abuz în serviciu, corupţie şi clientelism.

Pe aceeași temă

Mulţimi de protestatari conduse de activişti civici şi studenţi au mărşăluit prin centrul capitalei scandând lozinci precum "Milo hoţ" sau "Noi suntem statul", scrie Reuters preluat de Agerpres.

Protestele au fost declanşate după ce Dusko Knezevic, om de afaceri şi fost aliat al lui Djukanovic, l-a acuzat pe şeful statului aflat la putere de foarte mult timp, precum şi formaţiunea sa politică, Partidul Democratic al Socialiştilor (DPS), de abuz în serviciu şi înţelegeri financiare obscure.

Atât Djukanovic cât şi DPS au negat acuzaţiile dar au declarat că protestele sunt legitime atât timp cât nu devin violente.

"Vrem schimbări şi, după 30 de ani, cred că fiecare cetăţean înţelege ... că ultimul dictator trebuie să plece", a declarat protestatara Ana Vujosevic, de 45 de ani, din Podgoriţa.

Protestatarii au declarat că doresc ca partidele de opoziţie să se ţină departe de aceste mitinguri, conform opiniei exprimate de unul din liderii protestelor, activistul civic Dzemal Perovic, care a invocat certurile frecvente din cadrul opoziţiei şi neîncrederea populaţiei în formaţiunile care o reprezintă.

Procurorii muntenegreni l-au acuzat pe Knezevic de fraudă şi spălare de bani şi au emis un mandat de arestare internaţional pe numele bancherului care a fugit în Marea Britanie. Knezevic a declarat că urmează să aducă dovezi suplimentare despre presupusa corupţie la nivel înalt a preşedintelui Djukanovic şi a aliaţilor săi.

În vârstă de 57 de ani, Milo Djukanovic se află de trei decenii în fruntea micului stat adriatic cu o populaţie de 650.000 de locuitori, în calitate de prim-ministru sau de preşedinte.

Muntenegru este membru al NATO şi candidat la aderarea la UE. Înaintea aderării, Muntenegru trebuie să elimine mai întâi crima organizată, corupţia, clientelismul şi birocraţia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22