Myanmar: Fosta șefă a guvernului, condamnată la 4 ani de închisoare de junta militară

Redactia | 06.12.2021

Fosta șefă a a guvernului civil din Myanmar, Aung San Suu Kyi, a fost condamnată la 4 ani de închisoare de un tribunal din această țară condusă în prezent de junta militară care a preluat puterea.

Pe aceeași temă

Suu Kyi riscă însă închisoarea pe viață, după ce alte 11 acuzații au mai fost aduse împotriva ei și asupra cărora încă nu s-a ajuns la un verdict, informează BBC.

Fosta lideră a partidului Liga Națională pentru Democrație, Aung San Suu Kyi, a fost găsită vinovată de un tribunal pentru incitare la revolte publice și încălcarea regulilor sanitare legate de COVID-19.

Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, „a fost condamnată la doi ani de închisoare în baza secţiunii 505 (b) şi la doi ani de închisoare în baza legii privind catastrofele naturale”, a declarat, pentru AFP, Zaw Min Tun, purtător de cuvânt al juntei militare.

Fostul preşedinte Win Myint a primit aceeaşi pedeapsă, a spus Min Tun, adăugând că cei doi nu vor fi duşi la închisoare pe moment.

„Ei vor trebui să facă faţă altor acuzaţii din locurile unde se află acum”, a precizat purtătorul de cuvânt, fără a da mai multe detalii.

Aflată în arest la domiciliu de la reţinerea sa la 1 februarie, fosta lideră de facto din Myanmar Aung San Suu Kyi, în vârstă de 76 de ani, este judecată din iunie pentru mai multe infracțiuni considerate „absurde”, printre care import ilegal de walkie-talkie-uri, revoltă, corupţie sau incitare la tulburări publice, informează Agerpres.

Mulţi observatori denunţă un proces politic menit să o neutralizeze pe câştigătoarea alegerilor din 2015 şi 2020.

În timpul primei ei înfăţişări în instanţă, Aung San Suu Kyi a jurat că partidul său, Liga Naţională pentru Democraţie (LND), va rezista şi le-a cerut adepţilor să rămână uniţi.

Armata şi-a justificat lovitura de stat din februarie invocând nereguli la ultimele alegeri. Militarii au pus capăt brusc fragilei tranziţii democratice într-o ţară care a trăit deja sub conducere militară de aproape 50 de ani după obţinerea independenţei în 1948.

În ultimele săptămâni, tribunalele juntei au pronunţat sentinţe foarte severe împotriva unor membri importanţi ai LND. Aproape 1300 de civili au fost ucişi şi peste 10.000 arestaţi de la lovitura de stat militară de la 1 februarie a.c., potrivit Asociaţiei de asistenţă pentru deţinuţi politici din Myanmar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22