În faţa liderilor musulmani, Erdogan clasifică Israelul drept stat de ocupație și terorist

E.b. | 13.12.2017

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat miercuri Israelul drept "stat de ocupație" și "terorist", într-un discurs susținut în deschiderea summitului extraordinar al liderilor lumii musulmane.

Pe aceeași temă

 

 Summitul este axat pe recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către Washington, transmite AFP, preluată de Agerpres.

 

"Israelul este un stat de ocupație. Mai mult, acesta este un stat terorist", a declarat liderul Turciei în deschiderea summitului extraordinar al Organizației Cooperării Islamice (OCI).

 

De asemenea, președintele turc a îndemnat la recunoașterea Ierusalimului de Est drept "capitală a Palestinei", ca reacție la decizia de săptămâna trecută a președintelui american Donald Trump de a recunoaște Orașul Sfânt drept capitală a Israelului.

 

"Invit țările care apără dreptul internațional și justiția să recunoască Ierusalimul ocupat drept capitală a Palestinei", a declarat șeful statului turc în discursul său în deschiderea OCI.

 

Prin decizia luată de președintele american Donald Trump, "Israelul a fost recompensat pentru activitățile teroriste pe care le desfășoară. Trump este cel care i-a oferit această recompensă", a continuat Erdogan, dând asigurări că "nu va renunța niciodată" să ceară o "Palestină suverană și independentă". Potrivit dpa, Erdogan a atras atenția că pământurile palestiniene continuă să se reducă, în timp ce Israelul își extinde constant teritoriile. El a făcut apel la musulmani să viziteze Ierusalimul, ori de câte ori au ocazia, și să se deplaseze la locurile sfinte.

 

'Incendiul aprins prin decizia privind Ierusalimul va pârjoli regiunea și lumea. Nu poate exista o pace regională și globală dacă nu se găsește o soluție la problema Palestinei. Nu putem să stăm și să privim la o situație de care depinde viitorul nostru. Această decizie este și o lovitură la adresa civilizației noastre', a insistat Erdogan în discursul său, potrivit EFE.

 

Anunțul făcut de Donald Trump la 6 decembrie a suscitat o reprobare aproape unanimă în lumea arabă și manifestații de furie în mai multe țări din Orientul Mijlociu.

 

Luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că decizia Statelor Unite ale Americii de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului face Washingtonul complice la vărsarea de sânge.

 

Declarațiile sale privind decizia SUA au deteriorat și mai mult relațiile dintre Turcia și Israel, care anul trecut restabiliseră legăturile, după o ruptură diplomatică de șase ani. Erdogan, un critic frecvent al Israelului, a declarat că decizia președintelui american Donald Trump va declanșa violențe în regiune.

 

Președinte în exercițiu al OCI, Erdogan speră să unifice lumea musulmană în jurul liniei sale dure față de decizia americană. Însă sarcina sa se anunță dificilă, în condițiile în care lumea musulmană este profund divizată și mai multe țări din regiune, printre care Arabia Saudită, încearcă să cultive bune relații cu administrația Trump, pe fondul ostilității lor comune față de Iran. 


 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22