Nancy Pelosi a început turneul asiatic cu o vizită în Singapore fără să fie pomenit Taiwan

L. G. | 01.08.2022

O delegație a reprezentanților din Congresul SUA, condusă de Nancy Pelosy (Partidul Democrat) efectuează un turneu asiatic, fără să știe dacă e inclus Taiwan, ceea ce ar atrage represalii chineze.

Pe aceeași temă

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și alți câțiva membri ai Congresului vor vizita luni Singapore, prima lor oprire oficială în cadrul unui turneu asiatic care a atras atenția internațională asupra unei posibile escale a acesteia în Taiwan, notează CNN.

Vizita de două zile a delegației în Singapore conduce de șefa Camerei Reprezentanților din Congresul american,  va include întâlniri cu președintele singaporez Halimah Yacob și cu prim-ministrul Lee Hsien Loong, alături de o serie de miniștri, potrivit Ministerului de Externe din Singapore.

Pelosi este, de asemenea, așteptată să participe luni după-amiază la un cocktail organizat de Camera de Comerț Americană.

Delegația intenționează, de asemenea, să viziteze Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, unde vor avea loc întâlniri la nivel înalt pentru a aborda „interese comune”, inclusiv comerțul, pandemia Covid-19 și criza climatică, potrivit biroului lui Pelosi. În declarație nu a fost făcut nicio mențiune despre Taiwan.

De săptămâni întregi se speculează că Pelosi, care este a doua în linia de succesiune prezidențială după vicepreședinte, ar putea plănui să viziteze insula democratică autonomă.

Partidul Comunist Chinez, care revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său – deși nu l-a controlat niciodată – a avertizat în repetate rânduri împotriva vizitei lui Pelosi pe insulă, promițând că va lua „măsuri ferme și energice” în cazul în care călătoria va avea loc.

Unii oficiali americani sunt îngrijorați de faptul că vizita anunțată ar putea fi întâmpinată cu un răspuns militar din partea Chinei, ceea ce ar putea declanșa cea mai gravă criză între cele două maluri ale strâmtorii din ultimele decenii.

În timpul unei convorbiri telefonice între președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping joia trecută, Xi a avertizat SUA să nu se joace cu focul, pentru că cine o face va pieri în problema Taiwanului – deși niciuna dintre părți nu a confirmat dacă au fost discutate planurile raportate ale lui Pelosi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22