NATO ar putea suplimenta numarul trupelor sale la frontiera estica a Aliantei

Paul Cristescu | 29.10.2015

Statele membre NATO discută despre o suplimentare a trupelor staţionate la frontiera cu Rusia şi plasarea lor sub comanda Alianţei Nord-Atlantice, anunta Wall Street Journal.

Pe aceeași temă

 

Un plan prevede plasarea de batalioane în Polonia şi cele trei state baltice - Estonia, Letonia şi Lituania -, iar altul prevede un singur batalion NATO în regiune, transmite postul Radio Free Europe-Radio Liberty.

 

Tările din centrul si estul Europei sunt îngrijorate in privinta următoarelor mişcari ale Moscovei, după anexarea Peninsulei Crimeea, anul trecut. Faptul că armata rusă şi-a multiplicat exerciţiile în regiune a sporit aceasta îngrijorare.

 

Discuţiile despre suplimentarea trupelor la frontiera cu Rusia au loc în urma presiunilor facute de state din Europa Centrală şi de Est în vederea consolidării prezenţei Alianţei Nord-Atlantice în regiune.

 

Preşedinţia română, scrie RFE-RL, a anunţat joi că Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia vor solicita la summitul NATO prevăzut pe 4 noiembrie la Bucureşti măsuri de "consolidare a frontierei de est a NATO".

 

NATO a deschis sase noi centre de comanda pe flancul estic

 

Cele șase noi centre de comandă ale NATO stabilite pe flancul estic - în Bulgaria, România, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia -  au devenit operaționale la inceputul lunii septembrie, ca răspuns la noua amenințare de securitate percepută din partea Rusiei, a anunțat Alianța, citată de AFP.

 

Ele vor înlesni desfășurarea noii forțe de reacție foarte rapide a NATO și coordonarea exercițiilor, notează AFP, preluată de Agerpres. În fiecare centru vor exista aproximativ 40 de ofițeri până la sfârșitul anului.

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va participa joi la Vilnius la ceremoniile care vor marca deschiderea oficială a centrelor de comandă, a anunțat Alianța.

 

"Și-au început activitatea, însă nu sunt pe deplin operaționale", a declarat un purtător de cuvânt al NATO pentru DPA.

 

Centrele vor deveni pe deplin operaționale până la următorul summit NATO care va avea loc la Varșovia în luna iulie anul viitor, a mai spus oficialul citat.

 

NATO și-a intensificat rolul în Europa de Est pentru a-i descuraja pe potențialii agresori și pentru a-și asigura aliații pe fondul crizei din Ucraina după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea anul trecut. Alianța și-a sporit numărul exercițiilor de pe teren, a desfășurat nave și avioane, iar Washingtonul a anunțat instalarea de stocuri de armamente.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22