NATO plaseaza trupe de-a lungul granitei Rusiei cu estul Europei

Silvia Simion | 10.02.2016

NATO planuieste intarirea tarilor baltice si statelor din centrul si estul Europei in fata unui posibil atac "hibrid" destabilizator sau chiar a unei ocupatii de catre fortele ruse, scrie The Telegraph.

Pe aceeași temă

 

 

Astazi urmeaza sa fie discutat de catre ministrii Apararii din tarile membre NATO, la Bruxelles,  un plan al Aliantei de a descuraja  o incursiune rusa, trupe NATO urmand sa fie plasate de-a lungul granitei Rusiei cu estul Europei.

 

Potrivit planului, cate un batalion de 500-1.000 de soldati ar urma sa fie trimis in Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Bulgaria. Batalionul ar fi compus dintr-un numar semnificativ de trupe americane, britanice si germane, pentru a transmite Rusiei mesajul ca orice interventie in genul celei din Ucraina va declansa un raspuns puternic din partea puterilor occidentale, noteaza ziare.com.

 

Unitatile vor fi rotite periodic si vor include, cel mai probabil, forte speciale, inarmate cu rachete sol-aer si sustinute de avioane si elicoptere destinate atacurilor la sol, scrie sursa citata.

 

Strategii din Aparare spera si ca aceste amplasari de trupe vor face mai dificil ca guvernele estice sa ignore un atac "hibrid" al Rusiei. In Ucraina, un asemenea atac a inclus proteste ale separatistilor vorbitori de rusa si ocuparea aeroporturilor si cladirilor guvernamentale de catre forte speciale fara insemne.

 

Saptamana aceasta va fi convenit cadrul planului, urmand ca numarul de trupe si nationalitatile sa fie stabilite ulterior.

 

"Cel mai important lucru pentru descurajarea pe teren este ca aliatii importanti sa fie prezenti. Ca sa spun clar, in asa fel incat Rusia sa stie ca, daca incearca ceva intr-o republica baltica, sau in Polonia sau Romania, sau in Bulgaria, se va confrunta foarte rapid cu trupe britanice, americane sau germane", a explicat o sursa din NATO.

 

Planul este un compromis, in conditiile in care Polonia a solicitat zeci de mii de soldati americani si armament greu pe teritoriul sau, cu caracter permanent.

 

Este de asteptat ca Moscova sa denunte planul drept o provocare si o dovada a "incercuirii" de catre Washington.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22