Navalnîi se află sub pază într-un spital din Berlin, fiind „destul de probabil” să fi fost otrăvit

Laurentiu Gheorghe | 24.08.2020

Aleksei Navalnîi a fost pus sub pază după ce guvernul german a considerat că principalul opozant al lui Putin ar fi fost cel mai probabil otrăvit, deși analizele medicale nu au fost finalizate încă.

Pe aceeași temă

UPDATE: Analizele medicale efectuate la spitalul Charite din Berlin indică o posibilă otrăvire a liderului opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi cu o substanță chimică neindetificată, se arată într-un comunicat de presă al spitalului, relatează Reuters.

„Echipa de medici a examinat pacientul în detaliu după sosirea sa. Rezultatele clinice indică otrăvire cu o substanță din grupul de substanțe active numite inhibitori de colinesterază, a spus spitalul într-un comunicat.

Germania a spus luni că l-a plasat pe Aleksei Navalnîi sub bază într-un spital după ce guvernul condus de Angela Merkel a concluzionat, fără a mai aștepta rezultatele analizelor medicale de la Berlin, că opozantul rus a fost cel mai probabil otrăvit în timpul campaniei sale în Siberia, relatează Reuters și AFP.

Înainte ca medicii din spitalul Charite din Berlin, unde este tratat Navalnîi, să comunice rezultatele analizelor medicale, guvernul german a spus că există suspiciuni întemeiate privind otrăvirea intenționată a opozantului rus.

„Acesta este un pacient care, destul de probabil, a fost probabil victima unui atac cu otravă”, a declarat reporterilor Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

„Bănuiala este că domnul Navalnîi a fost otrăvit având în vedere că recenta nefericită istorie a Rusiei a avut mai multe astfel de cazuri suspecte”, a mai spus purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

În acelaşi timp, în cadrul unei vizite la Kiev, ministrul german de externe Haiko Maas a declarat luni că Berlinul are nevoie de mai multe informaţii despre acest caz înainte de a spune că opozantul rus a fost otrăvit, aşa cum susţine anturajul său.

„Lipsesc multe date în cazul lui Navalnîi: medicale şi probabil criminologice", a spus Maas în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

Vestea bună este că Alekesi Navalnîi va supraviețui, a anunțat fondatorul ONG-ului care a organizat transportarea lui Navalnîi în Germania, însă în mod oficial, spitalul Charite din Berlin nu a oferit detalii despre starea lui de sănătate, scrie Mediafax.

„Aleksei Navalnîi va supravieţui otrăvirii, dar va lipsi luni de zile de pe scena politică”, spune fondatorul ONG-ului care l-a transportat în Germania, Jaka Bizilj.

Politicianul în vârstă de 44 de ani, se afla în comă indusă atunci când a fost evacuat din oraşul sibian Omsk.

Duminică, echipa lui Navalnîi urma să susţină un briefing pe YouTube despre „otrăvirea lui Aleksei”, dar ulterior a anulat-o spunând că nu sunt pregătiţi, a scris purtătorul de cuvânt al politicianului, Kira Yarmysh.

Un tabloid rusesc, citat de presa occidentală, a dezvăluit că Aleksei Navalnîi se afla de mai mult timp sub filajul strict al FSB. Înainte ca să se simtă rău în timpul zborului, Navalnîi a fost urmărit “îndeaproape” ofiţerii FSB, inclusiv unde s-a cazat, cu cine a vorbit sau ce a mâncat.

Guvernul Rusiei nu a comentat imediat declarația Germaniei. Kremlinul a spus vineri că nu este clar ce a provocat boala lui Navalnîi și că teste ințiale nu au arătat că este otrăvit.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22