Încercând să revină în politică, Berlusconi solicită CEDO anularea condamnării

E.b. | 23.11.2017

După ce i s-a interzis să candideze pentru vreo funcție publică, în urma unei condamnări pentru evaziune fiscală, fostul premier italian Silvio Berlusconi s-a adresat Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).

Pe aceeași temă

 
 

El a solicitat anularea aceastei sancțiuni,transmite AFP, preluată de Agerpres. .

 

Fostul premier, în vârstă de 81 de ani, speră astfel să-și facă reintrarea în viața politică, obiectivul său acum fiind un mandat de deputat la alegerile legislative din primăvara anului viitor, dar este posibil ca decizia CEDO să nu vină atât de repede.

 

Primele audiere a avut loc miercuri în acest dosar în care Berlusconi reclamă statul italian pentru mai multe încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului. Ședința a fost publică, dar fostul premier nu a fost prezent, el fiind reprezentat de opt apărători, care au insistat pe 'cazierul judiciar curat' al lui Berlusconi și pe faptul că decizia luată de justiția italiană împotriva acestuia ar fi motivată politic.

 

În schimb, avocata guvernului de la Roma a respins aceste idei și a insistat pe necesitatea ca Italia să lupte împotriva corupției și evaziunii fiscale, teme devenite foarte sensibile în această țară.

 

Berlusconi a fost condamnat în 2012 la patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală în dosarul Mediaset, pedeapsă redusă ulterior la un an în urma unei amnistii, dar nu a fost încarcerat, legislația permițându-i, având în vedere vârsta înaintată, să opteze pentru munca în folosul comunității. În final, el și-a ispășit astfel pedeapsa ajutând o zi pe săptămână personalul unui azil de bătrâni.

 

Dar între timp parlamentul de la Roma a votat și o lege anticorupție care nu le permite celor condamnați definitiv la cel puțin doi ani de închisoare cu executare să candideze pentru o funcție publică timp de șase ani.

 

Încercarea lui Berlusconi de a reveni pe scena politică survine în contextul creșterii popularității formațiunilor naționaliste și antisistem, respectiv Mișcarea 5 Stele și Liga Nordului, fapt ce provoacă îngrijorări în mediile europene.

 

Mișcarea 5 Stele, condusă de Beppe Grillo este pe primul loc în ultimul sondaj, cu 27,3%, urmată de Partidul Democrat al actualului premier Matteo Renzi, iar Forza Italia din care face parte și Berlusconi vine pe locul trei, cu 14,8%. Dar Berlusconi este cunoscut pentru capacitatea sa de a atrage voturi, astfel că o eventuală reintrare a sa în politică ar putea influența rezultatul scrutinului din primăvară. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22